Samo 8,5 posto građana Srbije ima sve zube

Emisije 11. maj. 202109:28 > 17:31
Podeli:
Nikola Bosanac

Samo 8,5% građana ima sve zube, a polovina ih uopšte ne pere redovno - to su podaci koji zabrinjavaju i ukazuju na to da se u Srbiji ne vodi dovoljno računa o oralnoj higijeni. Obeležava se Nedelja zdravlja usta i zuba, a tim povodom gost jutarnjeg programa televizije Nova S " Probudi se" bio je stomatolog Nikola Busarac. On je istakao značaj prevencije, redovnog pranja zuba i odlaska kod stomatologa dva puta godišnje.

On je istakao da su alarmantni podaci, koji ukazuju na nebrigu o oralnoj higijeni, nepromenjeni poslednjih 15 godina.

„Očigledno je da u sistemu treba nešto promeniti“, konstatuje Busarac i primećuje da se zubara setimo u poodmakloj životnoj dobi, kada krezubost uzme maha.

Problem je i u tome što, smatra stomatolog, u državnom sistemu nisu dostupne sve usluge.

„Privatna praksa pruža širi dijapazon usluga. Državno zdravstvo, na primer, ne nudi usluge inplantologije“, kaže Busarac.

On je podsetio i na neka pravila kojih bi se trebalo pridržavati.

„Dva puta godišnje treba ići na obavezne kontrole. Prevencija je najbitnija. Dva puta dnevmo obavezno pravnje zuba, uz meke četkice za zube i konac. Bitna je i Idealno bi bilo da se posle svakog obroka operu zubi. Slatkiše konzumirati minimalno, izbegavati gazirano“, to su samo neki od saveta na koje je nas je podsetio stomatolog.

On ističe da loša oralna higijena može dovesti do oboljenja i na drugim organima, nisu ugroženi samo zubi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar