Korona i oralna higijena: Ne izbegavajte zubara

Emisije 06. mar. 202109:34 > 15:38
Podeli:

Danas se obeležava Svetski dan stomatologa. Baš kao i na celokupan život, korona je uticala i na našu oralnu higijenu i na to da ređe posećujemo zubare. Ovaj problem bio je jedna od tema jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se", a sagovornici su bili stomatolog Dejan Lisjak i doktorka Katarina Bajec.

„Korona nas je suočila i sa izazovima za stomatologiju. Smanjen je obim posla, reč je o paciejntima koji su imali problema, ali iz straha su odlagali posete stomatlozima“, kaže doktor Lisjak.

On, ipak, napominje da stomatolozi rade uz svu zaštitnu opremu i da se u njegovoj ordinaciji radi sa velikom dozom opreza.

„Očigledno je da zaštitna oprema pomaže. Zahvaljujući maskama i merama opreza, niko se nije zarazio niti od pacijenata niti od stomatologa“, ohrabruje ovaj zubar pacijente da dođu u ordinaciju.

Od doktora Lisjaka čuli smo i savet da četkice za zube treba menjati na dve do tri nedelje.

Doktorka Katarina Bajec ukazuje da loša oralna higijena i problemi sa zubima mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih poteškoća, a jedna od njih je i oštećenje srčanih zalizaka.

Doktorka Bajec upozorava da mnogi faktori rizika za ozbiljne bolesti, poput dijabetesa i maligniteta, mogu imati uzrok upravo u lošoj higijeni usne duplje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar