Šabić: Iz EU stižu ozbiljna upozorenja

Emisije 29. mar. 202108:56 > 13:16
Podeli:

Izveštaj Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije ka prijemu u EU, u kojem se pominju brojne afere aktuelne vlasti, predstavlja ozbiljno upozorenje i impuls koji ne sme da se ignoriše, smatra advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić. On je, gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S, "Probudi se", konstatovao da bi jedna od posledica mogla da bude i izostanak novca iz evropskih fondova.

„Ako želite u to društvo, onda morate da imate drugačiju reakciju na impulse koji dolaze odatle, na neke stvari koje nisu izmišljene, nego su svakodnevne. Nije valjda izmišljeno ono što se dešava u Narodnoj skupštini, nije valjda da su izmišljeni napadi na novinare nezavisnih medija, to su notorne činjenice. Nisu valjda izmišljeni Jovanjica, Krušik, Savamala…“, poručuje Šabić.

On smatra da su svi ti impulsi jako važni i da svako ko ih ignoriše ili je u ozbiljnoj zabludi ili ne misli da ide iskreno tim evropskim putem.

„Vlast se suočava sa time da podrška EU više neće biti bezrezervna“, primećuje Šaboć.

On se osvrnuo i na vakcinaciju građana iz regiona u Srbiji i na poklanjanje vakcina koje je nabavila naša zemlja. Šabić kaže da nema ništa protiv toga da se pomogne komšijama, ipak, kada je reč o vakcinaciji u Srbiji primećuje mnoga otvorena pitanja.

„Ko je kupio te vakcine, koliki je trošak toga. Zašto su svi troškovi u vezi sa koronom kod nas tajna…?“, pita se Šabić i pominje primer Severne Makedonije u kojoj su svi troškovi u vezi sa koronavirusom transparentni. Šabić je prokomentarisao i odnos predstavnika vlasti prema zahtevima i informacijama kojr traže novinari i građani.

„U 70 odsto slučajeva naši organi vlasti ignorišu zahteve za slobodan pristup informacijama koji stižu od novinara i građana“, kaže Šabić i konstatuje da je to neprimereno za demokratsko društvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar