Rio Tinto: Strateški značaj ili uništavanje prirode?

Emisije 12. jan. 202117:44
Podeli:
Foto: Nova S

Rudnik kompanije Rio Tinto, odnosno, projekat „Jadar“ - tema o kojoj se sve češće govori. Je li zaista reč o projektu od strateške važnosti za našu zemlju, kako nas uveravaju najviši državni zvaničnici, ili su ipak posredi iskopavanja koja bi mogla da unište prirodu Zapadne Srbije? To je u okolini Loznice proveravao naš Marko Novičić.

Reporter: Marko Novičić

„Ispod mojih nogu, ispod snega i duboko ispod zemlje, nalazi se najveće nalazišta litijuma u čitavoj Evropi, koji je sadržan u jedinstvenoj rudi jadarit. Ona je naziv dobila po obližnjoj reci Jadar, koja bi, kako kažu meštani, ali i brojni stručnjaci, mogla da bude u potpunost zatrovana, ukoliko ovde nikne rudnik kompanije Rio Tinto“.

Reč je o kompaniji na izuzetno lošem glasu, iza koje je nekoliko projekata koji su izazivali ekološke katastrofe, a praktično i jedan građanski rat – u Papua Novoj Gvineji. Meštani Podrinja tvrde da će ovaj projekat potpuno uništiti životnu sredinu u okolini Loznice, pa i šire.

„Sve će ovo biti pustoš. Zajedno će napraviti genocid i biocid. Pobiće sve životinje, sve biljke koje egzistiraju u ovom području, ljudi će morati begati. Njima za jedan kilogram isprane rude treba sto kubika pijaće vode. Nisu nam nikad rekli kako će, kako nam oni kažu, tu vodu vratiti zdraviju nego što su je uzeli. Neverovatne nam priče pričaju kao da smo mi narod sa posebnim potrebama. Prevarili su se u tome. Skupo će ih to koštati. Naša je jedina želja da pokupe svoje igračke i da se odsele iz ovog kraja“, Miladin Đurđević, meštanin Gornjih Nedeljica.

U predstavništvu Rio Tinta za Srbiju ne poriču da je kompanija u prošlosti pravila ozbiljne gafove, ali kažu da će projekat Jadar biti sproveden transparentno i u skladu sa zakonima naše zemlje, ali i Evropske unije.

„Jadarit je jedinstven mineral i sve tehnologije koje će biti korišćene su najsavremenije moguće, nema štednje po pitanju ekologije, preko 100 miliona dolara će biti uloženo upravo u sisteme zaštite životne sredine 38 i sisteme koji će zaštiti i vodu i vazduh i okolinu…“ kaže Vesna Prodanović, generalna direktorka firme „Rio Sava Exploration“ i dodaje:

„Slažemo se da je na strani ekoloških organizacija angažovan veliki broj eminentnih stručnjaka i profesora sa fakulteta, mi upravo sa njima želimo da najviše komuniciramo, smatram da njihovo protivljenje projektu najviše uzrokovano time što nemaju potpune informacije ili interpretiraju pogrešno neka tehnička rešenja“.

Veliki broj stručnjaka i profesora zaista je podržao meštane ovog kraja, koji udruženi u nekoliko organizacija već mesecima protestuju. Izgradnjom rudnika će mnogima od njih , kažu, biti onemogućeno da se bave onim od čega žive.

„Za mene lično i za moje domaćinstvo bi to značilo kolaps, propast, znači… Ne bi imali egzistencije, ja imam mini farmu kravu, do 20-ak grla muznih goveda, obezbeđujemo zemlju u tom delu gde se nalazi rudnik…“ kaže Zlatko Kokanović, veterinar iz Gornjih Nedeljica, a na pitanje čega se najviše plaši kaže:

„Pa, šta, gde, kud“.

Izgradnja rudnika, kažu iz Rio Tinta, trebalo bi da počne u prvom delu 2022, a trajaće četiri godine, tako bi otvaranje moglo da se dogodi 2026. Marko Novičić, televizija Nova.

Komentari

Vaš komentar