„Raspad Jugoslavije počeo demonstracijama na Kosovu“

Emisije 11. mar. 202120:47
Podeli:
Foto: NOVA S

Novinar Radomir Diklić i poliitčki analitičar Fadilj Ljepaj komenatrisali su danas u emisiji "Među nama" demonstracije na Kosovu i Metohiji 1981. godine, kao i koje su njihove posledice.

40 godina je prošlo od prvih masovnih demonstracija na Kosovu. Neke ideje su tada rođene, a neke, poput Jugoslavije umrle. Mnogi danas ne znaju šta se tamo dogodilo i kako je izgledao život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji osamdesetih godina.

Radomir Diklić kaže da je to bio početak raspada i „restruktuiranja koje nije uspelo“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Čini mi se da nije postojala volja kod birokratizovanih rukovodstava pokrajina i republika da se rešavaju nagomilani problemi“, što je dovelo do raspada zajedničke države.

Društvo je ono koje je tražilo promene, a studenti su u menzi započeli prve masovne demonstracije.

Ljepaj se slaže da su demonstracije „bile prekretnica za tadašnju bivšu Jugoslaviju“, a da je tome doprinela smrt Josipa Broza Tita.

„Očekivalo se ta će linija pući nakon njegove smrti i to se dogodilo na Kosovu. Tada se krenulo sa reorganizacijom federacije“, kaže Ljepaj.

„Jedni su vukli ka autoritarnoj državi, drugi ka konfederaciji, a dobili smo sedam republika“, istakao je Ljepaj.

On navodi da se početak raspada Jugoslavije desio mnogo pre nego što javnost zna. To se dogodilo posle Brionskog plenuma, „kada je Tito usmerio državu ka većoj liberalizaciji“.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar