Radovanović: Sve zaključati na dve nedelje, ali ne i ljude

Emisije 15. mar. 202120:42
Podeli:
Foto: NOVA S

Što se mera tiče ova situacija sada odgovara onoj najstrožoj, tako da apsolutno treba bar dve nedelje primeniti mere, ali ne zaključavanje. Ljudi treba da izlaze napolje", rekao je epidemiolog doktor Zoran Radovanović za Među nama na televiziji Nova s.

Na pitanje šta misli o predlogu člana Kriznog štaba Predraga Kona da Srbiju nakon tačno godinu dana treba opet zaključati na dve nedelje, Radovanović kaže:

Foto: NOVA S

„Mi iz udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida im stalno duvamo za vrat. Još od septembra im pričamo da je potrebno preduzimati mere. Očekivao se treći talas, oni ništa nisu uradili, onda smo 11. oktobra dali spisak mera po fazama. Reč je o petnaestak vrlo detaljnih mera za sahrane, venčanja i tako dalje. Ova sad situacija odgovara onoj najstrožoj fazi, tako da apsolutno treba bar dve nedelje primeniti mere, ali ne ovo zaključavanje“, rekao je Radovanović i dodao:

„To je rađeno pre godinu dana, to je čak i nehumano i u zemljama gde se ide na radikalne mere dozvoljava se ljudima da izađu. Vi treba da izađete, da džogirate oko kuće ako želite. Treba da ostanu otvorene samo radnje sa prehrambenim proizvodima, nikakve čak ni kulturne manifestacije. Ako vi ne dozvolite okupljanja onda nema potrebe da ljude držite u kući. Mi smo recimo predvideli dve odrasle osobe sa decom mlađom od 12 godina da odu do parka da prošetaju“.

Sociolog Dalibor Petrović kaže da je kod sprovođenja mera najveći problem to što ne postoi poverenje između građana i članova Kriznog štaba.

Foto: NOVA S

„Kad imate krizu ovolikih razmera onda je neophodno da postoji poverenje između onih koji upravljaju krizom i građana. A da bi imali poverenje vi morate da imate jednu vrstu konzistentnih poteza i akcija, koji će onda ulivati poverenje građanima, sve da im se te akcije i ne dopadaju. Mnogima se akcije zatvaranja ne dopadaju, ali ako na dosledan način objasnite da je to nužno i da se tako spasavaju životi, onda će prihvatiti“, zaključio je Petrović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar