Nova S

U bivšoj Jugoslaviji, malo ko je radio nedeljom. Raspadom SFRJ, ukinut je i nedeljni odmor za 200.000 radnika u Srbiji koji rade za isti novac, kao i oni kojima su radni dani od ponedeljka do petka. Iako Srbija teži Evropi, u kojoj se u većini zemalja, poslednjeg dana u sedmici ne radi, Srbija ne pomišlja, kao susedna Crna Gora da zabrani, ili bar ograniči rad nedeljom.

Kažu oni koji veruju, da se i Bog dok je stvarao svet, nedeljom odmarao. Oni drugi kažu, nema odmora dok traje obnova. Jedan od njih je i predsednik Srbije.

„Moramo da radimo, da bismo radili, svi moraju da se angažuju da rade vikendom, a ne da mi dolaze svaki dan sa zahtevom da radimo 4 dana, da nedelja bude neradna, da sve bude neradno, ma ne može da bude neradno. Bunite se, štrajkujte koliko god hoćete ma ne može! „, rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ljutnja predsednika odnosila se pravashodno na zaposlene u državnoj službi, ali kako kaže ukoliko želimo napred, svi moramo da guramo napred.

„On se po mom dubokom uverenju ljuti zbog te ideje, zato što, da se ne biste ljutili, vi morate da volite svoj narod, da volite građane Srbije, da o njima razmišljate, da ne razmišljate samo o profitu, o kapitalu, o procentima i da ne razmišljate samo o tome da ćete da izađete tri puta dnevno na određene medije i govorite kako smo mi najbolji, kako smo prvi u svetu ili prvi u Evropi“, kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Ranka Savić Foto:Nova S

Prema mišljenju Nebojše Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, Vučić smatra da bi jednostavno možda moglo više da se postigne u privrednom smislu ukoliko bi ljudi više radili, da između ostalog postoje i oni koji po tome šta rade moraju da rade nedeljom i valjda želi da razvije kult rada kod naroda za koji možda smatra da nedovoljno postoji.

One koji ne znaju za nedelju, pitali smo da li su za ideju da nedelja bude neradna za sve.

„Ja sam protiv rada nedeljom. Ipak radite? Ipak radimo, ja bih više volela da ne radim nedeljom“, „Da ne radimo, da ne radimo uopšte niko!“, „Svi zaslužujemo jedan bar dan da odmorimo“,  „Ja 38 godina radim i nedeljom, tako da meni svejedno, ponedeljak je moj neradni dan“,  neki su od odgovora anketiranih građana.

Radili, ne radili nedeljom, postavlja se pitanje jesmo li pritajeni tigar i skriveni zmaj, ili smo ipak daleko od evropskog ekonomskog tigra, kako nas uveravaju oni koji nas vode.

„Mi sigurno nismo nikakav ekonomski tigar. Bruto društveni proizvod jedne Nemačke, jedne Francuske i naš je prosto smešno za upoređivanje. Zaposleni u trgovini nemaju nedelju kao slobodan dan, a mi prema našim analizama i prema razgovoru koji smo obavili sa menadžmentom u velikim trgovinskim lancima došli smo do saznanja da su svi trgovinski lanci za to“, rekla je Ranka Savić iz ASNS.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da one zemlje koje su manje razvijene, one uglavnom rade ono, što bi se u našem narodu reklo, od jutra do sutra.

Nebojša Atanacković Foto:Nova S

„Ako bi se ukinuo rad nedeljom, morao bi se ukinuti svima. Da se ne dozvoli tržnim centrima koji su najveći protivnici toga da se ne radi, iz razloga što oni nedeljom imaju možda i najveće promete“, dodao je Atanacković.

Za zaposlene u trgovini u Srbiji, nedelja je radni dan kao i svaki drugi, pa ukoliko tako ostane, sindikalci smatraju da bi bilo pošteno da se rad nedeljom plati kao rad na verski ili državni praznik.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar