Preti li nam epidemija malih boginja?

Emisije 17. mar. 202122:42
Podeli:
Foto: NOVA S

U poslednje vreme mnogo pričamo o vakcinaciji protiv kovida 19, a u međuvremenu nam preti nova zarazna bolest, upozoravaju stručnjaci. Naime, za vreme pandemije znatno je opao broj vakcinisane dece MMR vakcinom, a ako se taj trend nastavi mogli bismo, uz postojeću, da imamo i epidemiju malih boginja.

Novinarka: Nataša Jovanović

Svako ko ove godine planira da dete upiše u školu, zna da je, osim lekarskih pregleda za upis neophodno da dete primi i MMR vakcinu. Ista vakcina obavezna je i pri upisu dece u jaslice. Međutim, pedijatri upozoravaju da je broj vakcinisane dece sve manji, a posebno je opao za vreme pandemije covida 19.

„Smanjena je dostupnost zdravstvene zaštite, fizički nije se moglo izlaziti, drugo smanjena je zbog straha roditelja da im se deca ne zaraze, a inače 20 odsto naših roditelja je sumnjičavo prema vakcinaciji uopšte tako da se taj postotak sad i povećao“ kaže dr Georgios Konstantinidis iz Udruženja pedijatara Srbije

Lekari upozoravaju da je ovo opasno, jer ukoliko se deca ne vakcinišu preti nam epidemija malih boginja, koja po decu može da ima teške posledice.

„Morbili najčešće imaju balgu do umerenu kliničku sliku, ali oni i te kako mogu da dovedu i do najtežih komplikacija upala pluća ali i upale mozga i naravno 1 do 3 slučajeva smrti“ ističe dr Georgios Konstantinidis.

„Morbili su jedna od najkontagioznijih virusnih infekcija i jako se lako šire u kolektivima među decom“ kaže Emina Milošević, imunolog.

Trend nevakcinacije nije od juče. Antivakcinalna kampanja u svetu traje od  2015.god. Poslednji put Srbija je imala epidemiju morbila 2018, kada je umrlo 15 ljudi, među njima i beba od 15 dana.

„Posle toga se naglo desio porast obuhvata vakcinacijom već sledeće godine. Suiština jeste da ćemo se ili ponašati zdravorazumski i vakcinisati se ili ćemo to učiti na teži način“ kaže Milošević.

2019. godine tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević roditeljima koji ne vakcinišu svoju decu pretio je i oduzimanjem dece. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti svako ko odbije imunizaciju trebalo bi da se kazni novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara.

„Međutim praksa pokazuje da sudovi mogu da umanje te kazne na iznose od 100 do 1.500 din. Sud ima pravo da izrekne kaznu od 1.000-1.500 din kaže Marina Mijatović“, advokat i dodaje:

„Često se desi i da slučaj zastari pa da roditelj uopšte ne snosi sankciju“.

Ako je roditelj platio kaznu to ne znači da više nema obavezu da dete vakciniše. Praksa pokazuje da mnogi to naposletku i urade, ali nije jasno kako neko uspe da se upiše u školu a da nije vakcinisan, a ima i takvih slučajeva. Iz ministasrtva prosvete na ova pitanja danas nismo dobili odgovor.

„A kako se oni uprkos tome upišu ne samo u školicu nego i u školu to ostaje za mene enigma, vrlo verovatno se neko ne pridržava propisa“ navodi Konstantinidis.

Na kraju krajeva, decu ne vakcinišemo zbog moguće sankcije, već da bi sačuvali njihovo zdravlje. Pedijatri mole sve roditelje da budu razumni i odgovorni ne samo zbog svoje, već i zbog tuđe dece.

Komentari

Vaš komentar