Pregovori o Kosovu pomak, ali ne treba očekivati rešenje

Emisije 10. jun. 202123:34
Podeli:
Stefan Surlic Medju nama
Stefan Surlić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Dugo očekivani sastanak Kurtija i Vučića je pomak, ali ne treba očekivati momentalno rešenje kosovskog pitanja, ocenili su direktor Centra za afirmative društvene akcije Miodrag Marinković i Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u emisiji "Među nama".

Dijalog Beograda i Pirštine će biti nastavljen 15. juna, dok je sednica Srbije o Kosovu zakazana sedam dana nakon dijaloga. Očekivanja od ovog dijaloga su velika, ali gosti emisije „Među nama“ smatraju da ne treba očekivati momentalne rezultate i rešenje.

„Mislim da su pozicije već utvrđene i verujem da su očekivanja sivh strana potpuno realna po pitanju dometa ovog sastanka. Ne verujem da iko gaji preterane nade da će se na njemu dogoditi nešto revolucionarno“, kazao je Miodrag Marinković i dodao da na njemu očekuje protokolarno ćaskanje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Evropska unija želi da održi dinamiku tog procesa i postigne kakav-takav napredak. Imati za stolom Kurtija i Vučića u ovom trenutku jeste napredak, zato što EU i SAD nije bilo lako da Kurti pristane na ovaj sastanak, ocenio je Marinković.

Ovo je prvi sastanak dva lidera za koje EU duboko veruje da će zaključiti ceo proces i doneti konačno rešenje.

„Samim tim što se sastaju jeste pomak, ako uzmemo u obzir negativne izjave iz Beograda i Prištine. Ne verujem u neki dogovor, pozicije su jako suprostavljene. Mi ovde govorimo o statusu, jer su vizije potpuno drugačije“, kaže Stefan Surlić.

Ipak, treba imati na umu da se nešto promenilo. Kurti je na početku premijerskog mandata rekao da je dijalog peta tačka po prioritetu i da bi prepustio Vjosi Osmani da bude pregovarač.

On je pokušao je da ublaži zahtev da Beograd mora da pristane na priznanje Kosova na interesantan način, smatra Surlić, jer je istakao da Kosovu nije ni važno priznanje Srbije.

„Kosovo nema međunarodnu budućnost ukoliko ne dogovori status sa Srbijom“, ocenio je Surlić, što pokazuje i današnji verbalni sukob Ane Brnabić i Aljbina Kurtija.

Kurti je tražio da se Kosovo u okviru CEFTE definiše kao nezavisna država i ravnopravan partner, dok premijerka Brnabić ponovila poziciju Srbije da je Kosovo njen sastavni deo.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar