Pozadina huliganskog pira Zvezdinih navijača

Emisije 23. maj. 202122:04 > 22:05
Podeli:
Foto: Newsmax Adria

Dan posle šampionske proslave Crvene zvezde, glavna tema nije ni spektakl nazvan "Bal na vodi", ni vatromet koji je usledio, već incident kod Beton hale.

Navijači Zvezde su po završetku proslave 32. titule krenuli ka Beton hali, gde je usledio pravi haos nakon kog je privedeno 112 punoletnih i 17 maloletnih lica. Gosti su bežali, pojedini izvukli deblji kraj i završili u Urgentnom centru, a pitanje koje je ostalo da „visi“ jeste – zašto je do toga uopšte došlo?

PROČITAJTE JOŠ...

„Ova vrsta nasilja koja je izletela nisam siguran ni da je potpuno očekivana. Ipak je ovo bilo malo previše brutalno i zapravo treba da pođemo od toga na koji način i zašto se uopšte prosalvljala ova titula jer sve je to lepo i krasno, ali ako mi još uvek ne možemo da napravimo svadbu za 20 ili 30 ljudi a tituli proslavljamo masovno, ponovo mimo, da kažemo, nekakvih propisa ili saveta epidemioloških, opet vidimo da su neke stvari kao što je Zvezda u ovom slučaju daleko iznad društva i onoga što mi svi kao građani ove države moramo da poštujemo“, rekao je antropolog Ivan Đorđević.

Upitan da li je možda ovo deo obračuna Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića, koji je povezivan sa jednim od demoliranih lokala, Đorđević je istakao da je to zapravo moguće:

„Mislim mi sada imamo situaciju da zapravo je jako teško proceniti ko sve protiv koga ratuje i ovo je sada rat koji se očigledno vodi prljavim i ružnim sredstvima, tako da šta se zapravo u svemu ovome dešava nisam siguran da iko zna. Sasvim je moguće da je i to taktičko pokazna vežba ko zapravo drži silu i moć i šta može da se desi ako se ne sluša. Ali ja sam čak sklon da mislim da je ovo što se desilo juče i otišlo malo preko granica onoga što je bilo dato kao mandat“, dodao je Đorđević.

Žikica Babović, urednik sportske rubrike na portalu Nova.rs, istakao je da je ovo zapravo pokazatelj da kod navijača ne postoji nikakav strah:

„Oni se ne plaše posledica. Oni imaju advokatske timove koji ih očas-posla izvlače iz pritvora posle takvih stvari. Oni nastavljaju normalno da žive, rade, sve ostalo. Možda je ovo samo jedna pijana navijačka priča“, rekao je Babović.

Nakon toga, on je dodao i da je interesantno da su navijači Crvene zvezde, nakon što su se pripadnici policije u civilu predstavili, zapravo krenuli još žešče da razbijaju lokal, da bi potom istakao da krivica nije samo na navijačima tima sa Marakane, već i na organizatorima proslave:

„Naravno da nisu samo navijači krivi za to nego je kriv i onaj koji je obezbeđivao taj skup. Kasnije kada je policija reagovala to je u redu, i što ih je pohapsila i sve, ali policija je trebala da spreči da do toga ne dođe, trebalo je da ostanu u onom prostoru koji je bio predviđen za proslavu, a to je između dva mosta, nakon toga je trebalo da se raziđu i tu je kraj priče, ne bi bilo incidenata“, zaključio je Babović.

Čitav prilog možete da pogledate na snimku ispod:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar