Pivljanin i Pavićević: Narod želi bolje odnose Srbije i CG

Emisije 26. jan. 202121:11
Podeli:
Ranko Pivljanin i Vladimir Pavićević Foto:Nova S

Novinar Ranko Pivljanin i politikolog Vladimir Pavićević složili su se danas u emisiji "Među nama" da običan narod želi poboljšanje odnosa Srbije i Crne Gore, kao i da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović sam odgovoran za poraz na izborima.

„Prilično je smela teza, ali mislim da je taj zakon o slobodi veroispovesti poslužio Milu Đukanoviću da konačno siđe sa vlasti. Ako neko misli da je izgubio izbore zbog jednog poslanika, grdno se vara. On je faktički izbore gubio dva puta. Jednom predsedničke kada je bukvalno izgurao Filipa Vujanovića, drugi put 2016. parlamentarne. Došlo je vreme da on siđe sa vlasti“, kaže Pivljanin.

Pivljanin ističe da Đukanoviću najveća opasnost preti od „njegovih“, koji gube svoje dosadašnje funkcije i privilegije. Mnogi sada znaju da ne mogu da računaju na podršku države, a među njima je i Brano Mićunović.

Vladimir Pavićević smatra da su ključne determinante razvlašćivanja Mila Đukanovića bile ujedinjena opozicija, koja uvela nadzor  izbora, i prosvetiteljska uloga crkve, koja je „na građanski način odgovorila neustavnom zakonu“.

„Izvesno je da je Đukanović pre izbora zauzeo kleronacionalističku poziciju, koja je garantovala da će on da izgubi te izbore“, naglašava Pavićević.

Uprkos pozivu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića premijerki Srbije Ani Brnabić da poseti Crnu Goru, zvaničnici Srbije kažu da do posete neće doći. Kao glavni razlog navodi se odluka o proterivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića iz Podgorice.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovu odluku donela je prethodna vlada, ali je sadašnja nije poništila. Premijerka Brnabić kaže da neće otići u zvaničnu posetu Crnoj Gori dok se ne reši pitanje ambasadora.

Pivljanin smatra da odlazak u Crnu Goru uopšte nije odluka premijerke Brnabić i da ne treba raspravljati o samom Božoviću kao ambasadoru.

„Ovo je igranka Aleksandra Vučića i besmisleno je da ove države na institucionalnom planu ne funkcionišu kao njihovi građani. Ovo su dve bratske zemlje, sramota je i jednih i drugih, ali je Krivokapić tu sramotu skinuo“, naglašava Ranko Pivljanin.

On, takođe, smatra da Vučić ima problem sa Vladom Crne Gore, jer tamo nisu „poslušni Srbi“, a njemu bi odgovaralo da ga posmatraju kao predsednika svih Srba.

Pavićević, ipak, ističe ulogu premijera Krivokapića u dosadašnjoj komunikaciji između dve zemlje.

„Sporno pitanje jeste pitanje ambasadora. Mislim da nije bilo primereno da gospodin Krivokapić javno upućuje poziv kada zna da je imao mehanizme da se suprostavi Đukanoviću povodom odluke da se protera srpski ambasador“, smatra Pavićević.

Ključni problem je, kaže Pavićević, to što se prmeijer Krivokapić nije najbolje pokazao u dosadašnjem mandatu. Postojala je mogućnost da dobije podršku drugih partija i oformi stabilniju vlast. Umesto toga, formirana je manjinska vlada.

„Politički autoritet gospodina Krivokapića pada koj najvećeg broja građana Crne Gore koji su bili za razvlašćivanje DPS-a“, navodi Pavićević.

Pivljanin i Pavićević zaključuju da su u pitanju dve bratske zemlje i da će sami građani diktirati prirodu odnosa, a ona može biti samo unapređena u odnosu na sadašnju.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar