Pivljanin: Đukanović je gubitnik nereda u Crnoj Gori

Emisije 06. sep. 202122:42 > 22:43
Podeli:
Medju nama Ranko Pivljanin
Ranko Pivljanin gost emisije Među nama Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ko je dobio, a ko izgubio jučerašnjim ustoličenjem mitropolita Joanikija na Cetinju, kakve bi mogle da budu posledice novog produbljivanja podela u Crnoj Gori i ko stoji iza svega, kome su takve podele potrebne, u emisiji “Među nama” govore urednik portala i novina “Nova” Ranko Pivljanin i poslanica Socijaldemokratske partije u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković.

Pivljanin kaže da je događaje u Crnoj Gori poslednjih dana gledao “sa knedlom u grlu”.

“Gledam jednu tragiku pravoslavnog bića u Crnoj Gori koja se događa već decenijama – otkako je krenuo taj indentitetski reinženjering crnogorskog bića koji je radio režim Mila Đukanovića, koji je svoje političko i nacionalno klatno zavrteo devedesetih godina sa velikosrpskih pozicija na ultra-crnogorsku ekstremističku poziciju”, kaže Pivljanin.

Objašnjava da je problem što se jedan verski ceremonijal pretvorio u par ekselans političku stvar i da je teško odgovoriti na pitanje ko je pobedio a ko izgubio.

Povezane vesti:

“Moglo bi se reći da samo mi svi kao građani na gubitku. Gledati ustoličenje mitropolita crnogorskog uz crni dim (znamo da se papa ustoličuje uz beli dim), sliku na kojoj dolaze mitropolit koji treba da bude intronizovan i patrijarh Srpske pravoslavne crkve zaklonjeni pancirnim ćebetom i trče preko livade nije nikako lepa slika”, objašnjava.

Podseća da su se na Cetinju mitropoliti ustoličavali stotinama godina, zbog čega je nejasno zašto su neki ljudi u tome videli čin velikosrpske agresije ili hegemonije.

“Većina je sklona da kaže da je Milo Đukanović sve organizovao, ali mislim da se on samo priključio na tinjajući bes ultra Crnogoraca”, kaže Pivljanin.

Dodaje da taj potez Đukanovića nije bio ni malo mudar.

“On je tražio prostor da nastavi političko trajanje. On je predsednik do 2023. godine i verovatno je negde računao da će na taj način da održi svoje biračko telo u stanju ‘borbene gotovosti’”, kaže Pivljanin i dodaje:

“Možemo reći da je on negde izgubio iako je pokušao da se okoristi. Onaj ko je, možemo reći dobio, iako je poslednjih godinu dana očitavan kao luzer, jeste premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić. On je ovo izgurao uz pomoć Abazovića i zabeležio neki politički poen. Koliko će mu on koristiti ne znam.”

Vukasanović Stanković kaže da je juče na Cetinju bila prisutna “okupaciona policija koja je gušila svoje građane, gušila Cetinje i slobodne proteste”.

Medju nama
Među nama Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Laž je premijera Krivokapića da su demonstranti ispalili molotovljev koktel na proliciju. Ja sam bila samo na pola metra od kordona policije kada je ispaljen prvi suzavac i kada su kasnije građani gađani gumenim mecima i bacane dimne bombe. Nije tačno da su građani prvi počeli”, kaže i dodaje:

“Ono na šta mogu posebno da ukažem jeste da je ovo početak kraja Vlade Crne Gore koju na današnji dan podržava od 81 samo 15 poslanika i poručujem da su u ovoj priči poraženi premijer Krivokapić i Dritan Abazović koji će ostati upisani sramnim slovima u istoriji Crne Gore kao izdajnici svoje države, koji su kao sluge zvaničnog Beograda na najsramniji način ustoličili mitropolita, bez ikakvih pravila i procedura.”

Smatra da izjave zvanične Srbije upućuju na to da je trebalo slomiti Cetinje kao simbol državnosti, istorijske i kulturne duhovnosti Crnogoraca.

Povezane vesti:

“Mi poručujuemo da Crna Gora nije srpska Sparta niti je ikada bila, Crna Gora nije bila i nikada neće biti deo srpskog sveta, Crna Gora je građanska država, evropska država. I mi ćemo nakon smene ove vlasti reformisanim snagama oboviti temelje građanske i evropske Crne Gore i ući u Evropsku uniju.”

Pivljanin kaže da on, koji potiče iz Crne Gore, ne misli da Crna Gora treba u formacijskom smislu da bude deo srpskog sveta, niti se zalaže za to, ali se mora voditi računa o tome da postoje Srbi u Crnoj Gori koji nisu manjina.

Podseća da je prošle godina u Crnoj Gori smenjen režim koji je trajao 30 godina.

“U tom režimu, u tom peridu, taj srpski korups je bio stigmatizovan i sklonjen. I na žalost sada se sve očitava tako, ne kao da je jedna politička opcija pobedila, nego kao da su pobedili Srbi Crnogorce, kao da smo Indijanci, Komanči i Sijuksi”, kaže.

Dodaje da se u Crnoj Gori treba uspostaviti građanska država, ali da ona nije bila uspostavljena u proteklih 30 godina

“Baš zato što su svi problemi nacionalnih manjima gurani pod tepih, a DPS se postavljao kao nadnaravna sila koja sve to kontroliše a zapravo je svađala te narode i to je sada isplivalo na površinu. Ona da je mogla napravila bi građansku državu, za šta ja duboko navijam, vera je trebalo da bude nešto sasvim odvojeno”, kaže Pivljanin.

Pogledajte celo gostovanje:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar