Foto: Printscreen; Vladimir Pavićević

Politikolog Vladimir Pavićević rekao je u jutarnjem programu "Probudi se" da nema nikakve dileme da pobednike izbora u Nikšiću čine predstavnici onih političkih formacija i onih lista na tim izborima koji će da formiraju vlast u Nikšiću.

„Mi imamo situaciju da ćemo sada nakon dugog perioda u Nikšiću imati vlast koju neće činiti niko iz DPS Mila Đukanovića. Za razliku od ishoda parlamentarnih izbora prošle godine, na kojima smo imali tri pobedničke koalicije koji su svi zajedno morali da naprave dogovor, sada su dve koalicije ‘Za budućnost Nikšića’ i ‘Mir je naša nacija’ napravile takav rezultat da one same mogu da formiraju vlast u Nikšiću“, naveo je Pavićević.

On je rekao da je njegovo mišljenje da ipak predstavnici te dve koalicije treba da pozovu i predstavnike koalicije „Crno na bijelo“ i da u Nikšiću naprave onu vlast koja će preslikati koaliciju sa republičkog nivoa. Pavićević dodaje da će se postaviti pitanje i moguće rekonstrukcije Vlade Zdravka Krivokapića, koji je, kako je naveo, prilikom formiranja vlade napravio dve konstrukcione greške.

„Jednu grešku činilo je to da isključi iz Vlade političke autoritete iz koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’, a drugu činila je njegova odluka da u toj vladi ne budu predstavnici nacionalnih zajednica, iako su pokazivali zainteresovanost. Sada se nakon izbora u Nikšiću vidi da koalicija ‘Za budućnost Nikšića’ ipak čini najjaču političku formaciju u ovom krugu partija, čak i onda kada Zdravko Krivokapić nije sa njima, kada ne podržava tu listu. Legitimno je da postavi pitanje rekonstrukcije te vlade, kako bi i predstavnici koalicije za ‘Budućnost Crne gore’ imali predstavnike u vladi, ali kako bi se iskoristio ovaj momenta da i predstavnici nacionalnih zajednica, što je i demokratski standard, imaju predstavnike u toj vladi“, naveo je on.

Upitan da li možemo da očekujemo da se u toj rekonstruisanoj vladi mogli naći predstavnici Demokratskog fronta, Pavićević je rekao da je to pitanje čiste političke logike.

„Nakon izbora u Nikšiću, koji pokazuju da koalicije oko Demokratskog fronta ima tu ogromnu snagu i da je ona dominantno iznela i proces razvlašćivanja DPS Mila Đukanovića, onda bi odluka Krivokapića da ne pozove te ljude da budu akteri u vladi, bila neracionalna odluka. U toj situaciji mislim da bi se gospodin Krivokapić dodatno predstavio kao jedan političar koji se ne snalazi u ovim prilikama nakon izbora u kojima je razvlašćen DPS“, naveo je on i dodao da je politički autoritet Krivokapića opao.

Pavićević je podsetio da su nikšićki izbori prvi posle parlamentarnih na kojim je razvlašćen DPS.

„Oni su sigurni pokazatelj kakvo je prolazno vreme onih poliitčkih formacija koje su učestvovale na izborima prošle godine. Sada imamo situaciju da je gospodin Krivokapić neskriveno podržao jednu listu. Možemo tačno da poredeći rezultata te liste na parlamentarnim izborima i sada vidimo šta je to što je toj listi doneo Krivokapić i ono što je stoprocentno to je da je ta politička snaga gospodina Krivokapića i njegov politički autoritet sada slabiji u odnosu na 30. avgust ili čak i u odnosu na onaj dan kada je formirana vlada“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram