Foto: NOVA S

Željko Pantelić i Gabor Bodiš komentarisali su danas u emisiji "Među nama" plan Evropske unije da uvede kovid pasoše i posledice ovakvog ograničenja.

Novinar Željko Pantelić kaže da se ovde ne radi o obavezujućoj odluci, već o predlogu državama, koje mogu da odluče da li će uvesti kovid pasoše ili ne.

„Kovid pasoš ima funkciju da olakša kretanje i pomogne turizmu da opstane“, kaže Pantelić i dodaje da „je problematično što vakcine nisu dostupne svima, tako da EU ne može da ograničava slobode ljudima“.

Do letnje sezone će verovatno biti odobrena ruska vakcina Sputnjik V, a problemi postoje kada je u pitanju kineska vakcina Sinofarm.

POGLEDAJTE JOŠ:

Naime, kineske vlasti još uvek nisu podnele zahtev za registraciju vakcine u Evropskoj uniji, tako da je neizvesno kuda će moći da putuju oni koji su već primili Sinofarm.

Mađarski novinar Gabor Bodiš kaže da među ljudima u Mađarskoj vlada „negativan stav zbog straha od nemogućnosti putovanja“.

„Teško je napraviti zajednički kovid pasoš, ako ima jedna zemlja koja ga ne prihvata“, navodi Bodiš.

Turističke zemlje, poput Grčke i Kipra ne mogu da opstanu bez turista iz Rusije, pa one neće ograničavati one vakcinisane Sputnjikom, smatra Bodiš.

„Stav Vlade Mađarske prema pasošu je da se u postojeći  mađarski pasoš neće uneti koju vakcinu je neko primio“, kaže on i dodaje da je Orban već upozorio na kontra meru ukoliko stanovnici Mađarske budu diskriminisani.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)