„Pandemija nas je naučila da se ulaganje u nauku isplati“

Emisije 07. maj. 202121:49
Podeli:
Tomas Hanke Medju nama
Tomas Hanke Foto:Nova S

Nakon razvoja vakcine Astra Zeneka, oksfordski naučnici imaju sledeći zadatak - vakcina protiv HIV-a. Ona je prošla prvu fazu testiranja, a više o ovoj temi u emisiji Među nama Tomas Hanke, profesor na Institutu Džener na Oksfordu, Dijana Jovanović studentkinja molekularne biologije na Biološkom fakultetu u Beogradu i Nikola Brkljač student integrisanih studija medicine Medicinskog fakulteta u Beogradu.

O prvoj fazi testiranja i važnosti ove vakcine pričao je profesor Hanke.

„Vakcina protiv HIV-a je izuzetno važna, to je najisplativija stvar. Naša vakcina nam je dala prototip, neke obećavajuće rezultate u prvoj rundi testiranja i sada smo spremni da krenemo novi niz testova sa poboljšanom verzijom vakcine. Rezultati prototipa su pokazali da je bezbedna, da je visoko imunogena… Sada smo pred tim da krećemo sa novom fazom, odnosno dve probe na negativnim pojedincima, jedna će biti u Velikoj Britaniji i na četiri mesta u Africi“, rekao je profesor Hanke, sa Instituta Džener na Oksfordu.

Po čemu je ona bolja od prethodnih pokušaja?

Medju nama Dijana Jovanovic i Nikola Brkljac
Dijana Jovanović i Nikola Brkljač Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Ta vakcina je obećavajuća. Razlog je dvojak: prvo istraživanja na vakcini u poslednjih 10 godina fokusirala su se uglavnom na zaštitu putem antitela, međutim naša vakcina želi da indukuje drugi deo imunog odgovora. Zašto mislimo da je bolja? Zato što nam je strategija da fokusiramo imunološki odgovor na ranjive delove HIV virusa, na njegovu Ahilovu petu“, kaže Hanke.

Studentkinja Jovanović je kazala da je zaista raduje što pravimo toliki progres u nauci.

„Mislim da je to jedna dobra stvar koja je proizašla iz pandemije, što se toliko ulagalo u istraživanja i nauku da smo došli do toga da imamo najnaprednije vakcine koja može da nas izvuče iz jedne pandemije koja traje duže nego pandemija korona virusa“, kazala je studentkinja Dijana Jovanović.

Na pitanje kako reaguje na to da je trebalo da se desi epidemija da bi došlo do većih ulaganja u nauku, Brkljač kaže da je to sreća u nesreći.

„Ono što možemo da izvučemo iz ove situacije jeste to da je neophodno ulagati u nauku i u ovakva istraživanja… Nakon svih ovih godina napraviti ovakav korak je neverovatno dobar“, rekao je Brkljač.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar