Foto: NovaS

Novinarka Ana Otašević ocenila je da je aktuelna kriza, odnosno rat u Ukrajini, osnažila NATO koji se, kako je navela, probudio iz mrtvih.

Otašević je u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S rekla da je za veliki deo francuske političke elite NATO predstavlja opasnost po evropsku bezbednost.

„(Francuski predsednik Emanuel) Makron i Francuska insistiraju na nezavisnoj i suverenoj evropskoj odbrani u odnosu na NATO“, rekla je Otašević.

Ona je ocenila da je ova kriza dovela do toga su svi zbog straha „zbili redove“, a Makron će, kako je navela, pokušati da afirmiše svoju evropsku politiku.

„Dovoljno se ne shvata evropska pozicija, pre svega ključnih diplomatija – Francuske i Nemačke, iako imamo grupisanje snaga i utisak da je Zapad jedinstven blok. Evropa, pre svega Francuska želi da nađe neki svoj put i to želi od početka svog mandata. Makron svoj neuspeh u posredničkoj misiji sa Rusijom želi da pretvori u neku vrstu prednosti za svoju spoljnu politiku. On od početka želi da EU postavi kao neku nezavisnu i suverenu silu“, izjavila je Otašević.

Ona je ocenila da se u Francuskoj rat u Ukrajini posmatra kao „prekretnica“ ne samo za evropsku konstrukciju, već i za ceo svet.

„Ovo je trenutak od kog će i evropska budućnost biti drugačija“, navela je ona.

Bonus video – Zakrčene ulice Kijeva, ljudi napuštaju grad

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)