Opozicija, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Boško Obradović odlučio je da pozitivno odgovori na poziv evroparlamentaraca da 5. i 6. maja razgovaraju o izbornim uslovima. Ali predstavnici Dveri će pre Đurđevdanskog uranka, poraniti da već sutra uđu, na poziv Ivice Dačića, kroz vrata Narodne skupštine da bi direktno pregovarali sa vlastima na temu poštenih izbora.

Opoziciona scena ispresecana je različitim linijama podele toliko, da je njenom biraču skoro nemoguće pratiti ko je sa kim, a ko protiv koga, ko je prava, a ko lažna opozicija. Od sutra bar znamo taktiku sa kojom će Boško Obradović na Vučića. Njegove Dveri će u Parlament na pregovore. Preokret ili ne?

„Upravo ovakvi nedosledni potezi delova tzv. opozicije i dovode do toga da se politika ogadila opozicionim biračima. Tako je Dverima i Bošku Obradoviću koji su se juče prozivali za elitu bojkot opozicije bilo neprihvatljivo da razgovaraju sa Vučićem, danas idu na razgovore sa tim Aleksandrom Vučićem“, kaže Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke.

„To je pravo Dveri, kao političke organizacije, na koji način će učestvovati u pregovorima između vlasti i opozicije. Strategija vlasti kao što smo više puta upozoravali biće odugovlačenje početka pregovora, ali i zbunjivanje ljudi i građana Srbije o tome kako će ovi pregovori zapravo izgledati“, smatra Stefan Jovanović iz Narodne stranke.

Kako god izgledali, lider Dveri u Narodnu skupštinu na pregovore sa vlašću, zove i ostale opozicione kolege da mu se pridruže.

„Neka ide svojim putem. Za SDS nema nikave dileme da je direktan dijalog sa ovom vlašću nemoguć i mi insistiramo na pregovorima uz posredovanje Evropskog parlamenta“, kaže Samofalov (SDS).

„Mi ćemo se odazvati pozivu evroposlanika, odnosno posrednika u ovim pregovorima, tako da mi ćemo odmah posle Uskrsa biti u međustranačkim pregovorima pod posredstvom EU“, kaže Jovanović (NS).

Prema mišljenju politikologa Dušana Spasojevića, deo opozicije direktne pregovore sa vlašću doživljava kao mućenje vode i skretanje toka sa tzv. glavnih pregovora sa EU. Kako kaže, on ne očekuje da će se neka od većih opozicionih stranaka pridružiti Dverima.

„Meni se čini da je to donekle logična reakcija Dveri jer je jasno da ne postoji organizovan nastup čitave opozicije koja je bila u bojkotu i u tom smislu oni kao stranka, koja ima određene rezerve prema EU, možda su najbliži da učestvuju na oba pregovora i mislim da je to gospodin Obradović objasnio jednim pragmatizmom. Dakle, oni će ići na sve pregovore na kojima može nešto da se dobije i mislim da opozicija nije trenutno u situaciji da bira“, smatra politikolog Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka.

Ako je suditi prema trenutnim dešavanjima na predizbornoj sceni, srpska javnost bi trebalo da prihvati neslaganja i razlike u opoziciji i da prestane na silu da ih gura u jednu kolonu jer se ujedinjenje očigledno neće desiti.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)