Vila Džervina, nekadašnji spomenik kulture i simbol grada Knjaževca, danas je zapuštena. Godinama vilu neviđenog luksuza pljačka i pustoši ko stigne. Kod vile Džervina nalazi se reporterka TV Nova Katarina Golubović sa lepim vestima.

Vila Džervina izgrađena je 1939. godine i tada se zvala vila Cvetković jer je bila izgrađena na imanju Tase Cvetkovića, oca Đoke Cvetkovića koji je dao nalog da se vila izgradi kao porodična kuća na brdu Džervina. Poznato je da je Đoka Cvetković često boravio u Češkoj pa je vila izgrađena u arhitektonskom stilu tadašnjih vila u toj zemlji. Cvetković je bio hotelijer i zadužbinar, imao je vinograd u okolini, sopstveni vodovod i vodenične pumpe.

S obzirom da nije imao naslednike vilu je ostavio svojoj služavki Milici Dvoržak Prvulović koja je nasledila 1967. godina nakon njegove smrti. Potom je zdanje kupio poljoprivredni kombinat Džervin, po kojem je i dobila ime.

Vila je bila  luksuzno nameštena sa elementima češkog porcelana i keramike ali nažalost ništa od toga nije ostalo. Naime, posle 2000. godine, nakon stečaja poljoprivrednog kombinata, počela je da propada, sav luksuz je nestao, a budući da nije ograđena svako je mogao da uđe i da radi šta hoće, kablovi su počupani, zidovi išarani grafitima.

Pre dve godine pokrenuta je inicijativa da se to zdanje obnovi i da mu se vrati stari sjaj.

„Vila Džervina, koju je čak i naše Ministarstvo kulture prepoznalo kao objekat koji je ugrožen i kome je potrebna revitalizacija, biće obnovlejn iz Fonda, iz takozvane mere sedam, koja se odnosi na turizam“, najavila je Mileva Milošević Micić, kustos zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Ceo prilog možete da pogledate u videu na vrhu vesti

BONUS VIDEO: Rušenje hotela „Dom“ 

 

Komentari

Svi komentari (0)