Foto: Nova S

Nisu tajni podaci koji govore da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić od 2017., kada je postao predsednik, prekršio Ustav bar 25 puta. Do njih je došao profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković. Međutim, zbog protesta uloge su se zamenile pa sada predsednik učesnike protesta tereti za isto delo.

Reporter: Đuro Svilar

„Ustav Republike Srbije, član 39. kaže: svako ima pravo da se slobodno kreće u Republici Srbiji. Ko ste vi da vi stanete? Vi kažete, tamo je neko naišao bagerom, pa mogao je da naiđe čime hoće. Mirno okupljanje građana je slobodno okupljanje, u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju ni prijavljivanju“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ne bi mogao da stane u tvit, ali je proizvoljno tumačenje Ustava uvek hit, pogotovo ako to čini onaj, za koga mnogi pravnici kažu, da najviši pravni akt svakodnevno krši.

„Meni je jako drago što predsednik čita Ustav, a voleo bih i da ga primenjuje. Njegovo čitanje Ustava potiče i počiva na netačnim premisama. Uputiti bager na ljude u ime vlasti, u ime predsednika, ne mogu oni za sebe pribavljati prava koja postoje u Ustavu. Dakle, ovde nijedno zlo nije započelo, a da se neko nije pozivao na nekakvo imaginarno pravo, tako što ga je čitao naopako samo za svoje pristalice i za svoj profit“, smatra advokat Božo Prelević.

Sudija u penziji Omer Hadžiomerović mislim da se to više koristi u političkoj borbi, da ostavi utisak na građane, nego što to može da povredi sam Ustav, ukoliko institucije koje treba da štite ustavnost i zakonitost rade svoj posao.

„Mislim da bi trebalo da se suzdrže od tih komentarisanja i davanja unapred ocena ko je prav, ko je kriv. Znate i ustavna i prava koja daje zakon građanima su ograničena i na istim takvim pravima koja imaju i drugi. Dakle, nijedno pravo nije apsolutno“, kaže Hadžiomerović.

Iako se ocenom ustavnosti može baviti samo Ustavni sud, svedoci smo da se reč Ustav vrlo često uzima u usta i kad za to nema osnova. Najčešće od onih koji vrše vlast.

„Mene to ne čudi. Uvek je ta vrsta i kad pogledate i danas autokratske režime u svetu, oni se svi pozivaju da je njihovo izvorno pravo, prirodno pravo, ustavno pravo upravo da uzurpiraju vlast, da primenjuju samovlašće, tako da ovde ne vidim ja ništa originalno“, kaže advokat Božo Prelević.

Sudija Hadžiomerović smatra da je neprimereno da državni funkcioneri uopšte komentarišu da li neko krši Ustav ili ne.

„Pre svega Ustav, kao što samo ime kaže, Ustav služi da zaustavi vlast, da joj postavi ograničenja i zapravo Ustav mogu da krše oni koji su na vlasti. Mogu građani da krše zakone koji se donose na osnovu Ustava, ali Ustav mogu da krše oni sami i nije dobro da se oni sami izjašnjavaju da li je kršen Ustav ili ne postoje institucije koje su za to nadležne“, dodaje Hadžiomerović.

U jednoj od njih – Narodnoj skupštini, danas je na dnevnom redu Predlog akta o promeni Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, koji će biti organizovan u skladu sa spornim Zakonom o referendumu za koji predsednik Srbije nije znao da ga je potpisao, a zbog koga su građani izašli na ulice.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

Komentari

Svi komentari (0)