Nužna odbrana ili pokušaj ubistva?

Emisije 16. mar. 202120:00
Podeli:
Foto: NOVA S

Slučaj policijskog penzionera iz Lebana koji je ubio iz pištolja provalnika, otvorio je ponovo pitanje gde je granica nužne odbrane. Međutim, iako to nije resor ministra policije, Aleksandar Vulin predlaže rešenja i izmenu Zakona.

Pucanje u provalnika je nužna odbrana, a ne pokušaj ubistva. To su reči ministra policije, koji predlaže ministarki pravde raspravu o nužnoj odbrani. Vulin je povodom slučaja u Lebanu, kada je penzioner u svojoj kući iz pištolja ranio muškarca koji je pokušao da ga opljačka, što je tužilac kvalifikovao kao pokušaj ubistva, ocenio da zakoni moraju da se prilagođavaju životu i da poštuju princip pravičnosti.

„Tužilac koji je kvalifikovao pucanje u provalnika kao ubistvo u pokušaju je samo sledio slovo zakona i uradio jedino što može da uradi čovek pravosuđa sve dok je ovakav krivični zakon na snazi“, rekao je Vulin.

A može li ovakva ideja ministra policije da bude pravno utemeljena?

Prema mišljenju profesorke Krivično-procesnog prava Vanje Bajović, ministar policije, koliko je ona upoznata sa tom činjenicom nije pravnik, tako da mu je dozvoljeno da pogreši.

Foto: NOVA S

„Jasno je da ovakve izjave skupljaju političke poene, zato što bi svaki prosečan gledalac i slušalac došao do zaključka, a pa ovaj čovek ne mora da odgovara, provalnik mu je upao u stan, opljačkao ga je i ima pravo da ga ubije. Svaki prosečan čovek bi saosećao sa tim i rekao bi, a da ministar je u pravu“, rekal je Bajović.

„Većina naroda u Srbiji misli da odredbe o nužnoj odbrani treba proširiti, čak je kod nas ušlo i ono što dolaazi iz Amerike, da treba braniti privatni posed, po svaku cenu itd. To je jako opasno, to je jako opasno, jer pored nužne odbrane postoji i zloupotreba nužne odbrane“, upozorava advokat Aleksandar Ćurčić.

Nužno ili ne, prema mišljenju naših sagovornika, ministar policije je prešao granicu opravdanog, tj. umešao se u rad pravosuđa.

„Sud je taj koji treba da da završnu reč, odnosno sud je taj koji treba da donese presudu i da kaže da li se radilo u konkretnom slučaju o nužnoj odbrani. A ovakve izjave mogu predstavljati samo napad na pravosuđe i izvesne pritiske na pravosuđe kako da donese presudu u konkretnom delu. Ne možemo mi iz medija, niti na početku slučaja znati da li se radilo o nužnoj odbrani“, kaže profesorka Bajović.

Advokat Ćurčić smatra da ako toliko insistiramo na libelarizaciji nužne odbrane to ukazuje, implicira na to da država nije dovoljno jaka da zaštiti svoje građane, nego njima prepušta ličnu zaštitu.

Foto: NOVA S

„Ako se već ministar Vulin zalaže za liberalizaciju nužne odbrane, onda neka se založi i za liberalizaciju nošenja oružja. Neka nam dozvoli da nosimo oružje po ulici, jer koliko je poznato, nasilje je vrlo prisutno na ulicama“, istiće Ćurčić.

Upravo bi briga o bezbednosti na ulicama trebalo da bude posao ministra Vulina. Međutim, njemu nije prvi put da izlazi iz okvira svog resora. Nedavno je u Skupštini Srbije predložio da država pravi udžbenike iz srpskog, istorije i geografije. I država je formirala radnu grupu. Hoće li i za promenu krivičnog zakonika, ostaje da se vidi.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar