Foto: NOVA S

Žrtava seksualnog nasilja sve je više i to ne samo u Srbiji nego i u regionu. Zahvaljujući društvenim mrežama žene iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske su se povezale i ohrabrile da govore o svojim lošim iskustvima. Zbog iskaza koje su davale reagovali su i Fakulteti dramskih umetnosti u regionu.

Milena, Iva i još 20 devojaka iz Beograda nisu same. Zbog njih se ovih dana podigao čitav region, a priznanja i prijave seksualnog nasilja kruže internetom.

Foto: NOVA S

Na Fejsbuk stranici „nisam tražila“ koju prati blizu 30.000 ljudi, žene iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije objavljuju svoja iskustva seksualnog nasilja.

„Trenutno je nekih 10 prijava protiv određenih profesora na Akademiji dramske umjetnosti, šuška se o imenima. Moram priznati, ja sam diplomirala na toj Akademiji da sam se šokirala tom činjenicom da se tako nešto dešava na mom fakultetu“, rekal je glumica i aktivistkinja Jelana Veljača.

Ovu stranicu napravile su bivše studentkinje Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a mnoge glumice iz Bosne i Hercegovine anonimno su pričale o svojim lošim iskustvima na ovoj Akademji. I ne samo na Akademiji. Seksualnog zlostavljanja iz jednog dramskog studija prisetila se i glumica Hasija Borić.

Foto: NOVA S

„Tu je bila nastava koja se sastojala od toga da vam neko drži ruku na klitorisu i da vam kaže – hajde hajde, stani mala smrt, ja sam u tom trenutku mislila bože samo da umrem“, priča glumica Hasija Borić.

Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, međutim, tvrdi da nije dobila nijednu prijavu za seksualno nasilje i javno poziva sve da ga ukoliko ga je bilo prijave.

„Mi smo napravili jedno novo tjelo koje se sastoji od 3 člana od kojih su 2 veoma stručni za ove stvari. Mi smo pokrenuli konkretne korake, ali neka drugi učine to isto“, kaže dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Srđan Vuletić.

Foto: NOVA S

Da nasilje prijave pozvale su i Akademija dramske umjetnosti iz Zagreba, kao i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda. Ovo nije prvi put da su se žene osnažile i uvezale. Slično se dogodilo 2017.godina kada je nakon optužbi protiv holivudskog producenta Harvija Vajnstina nastao pokret #MeToo.

Taj pokret je imao tu vrstu medijke pažnje jer se radilo o Holivudu, ali ono što je taj pokret razotkrio je da seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i različiti oblici postoje u svim radnim kolektivima, u svim institucijama, u školama, na fakultetima, rekla je aktivistkinja Jelena Lalatović.

Foto: NOVA S

„Ljudi jednostavno misle da se to dešava u američkim filmovima, da se to dešava ljudima slabog morala u zabitima, a ne ovde pored nas. U svakoj sredini postoji sesksualno zlostavljanje, postoji seksualno uznemiravanje i to svjedoče naša istraživanja s kojima se mi susrećemo u praksi“, rekla je psiholog Nermina Vehabović – Rudež.

Oči svih ovih žena uprte su u srpsko sudstvo i iščekivanju kazne u slučaju Miroslava Mike Aleksića.

„Ukoliko u ovom slučaju institucije izdaju žrtvu, to će biti gotovo nenadoknadivo loša poruka za sve ostale žrtve“, smatra glumica Jelena Veljača.

A da li je ovde reč o žrtvama ili o heroinama, prosudiće buduće generacije koje, nadaju se, nikada neće doći u situaciju da rade ovo isto.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinarke Nataše Jovanović možete pogledati ovde:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram