Podeli
Foto:Nova S

U spomen legendarnom kantautoru Đorđu Balaševiću, škola "Branislav Nušić" u Donjoj Trnavi kod Niša zasadiće 68 bagremova. Sadnice stižu za koji dan i krasiće veliko školsko dvorište u kome će se jedan deo zvati – Đoletov park.

Uz pesme Đorđa Balaševića malo ko se nije ljubio, grlio, plakao ili se veselio. Zaposlene i sve buduće generacije u školi “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi kod Niša, na to će podsećati i 68 bagremova koji će uskoro naći svoja mesta u velikoj bašti škole.

“Ideja je došla tiho, nezvana, sama, kao prva ljubav. Pitao sam kolektiv da li se slaže…ideja da se sadi je već bila u opticaju, a sada se sve sklopilo…68 bagremova mađarskih, o kojima je on pevao, biće u našem dvorištu”, kaže direktor škole Marko Ristić.

Marko Ristić Foto:Nova S

I nekako, da li slučajno ili ipak ne, sada je pravo vreme za sadnju bagrema, kaže direktor škole.

“Prilično je teško naći bagrem u ovom trenutku…kad sam rekao o čemu se radi rekao je stižu sadnice za par dana, nekako to neko odozgo gleda sve”, dodaje direktor OŠ “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi Marko Ristić.

A direktor i njegove kolege svesni su da mlađe generacije ne slušaju Balaševića onoliko, koliko su ga oni slušali. Ipak, zahvaljujući bagremima u školskom dvorištu i delu bašte koji će se zvati Đoletov park, neki osnovci će ipak hteti da ga bolje upoznaju i čuju njegove pesme. A i ako tako ne bude, bagremi će biti tu da u njima uživaju.

“Mislim da će novi klinci imati prilike, iako nesvesni njegovih pesmama, hladovinu, čistiji vazduh i da uživaju u mini šumi”, kaže direktor OŠ “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi Marko Ristić.

A Đoletov park naćiće svoje mesto na 2,5 hektara dvorišta i bašte koju su nastavnici i đaci stvarali od 1956-te godine. U njoj se, kada je lepo vreme, đaci druže, ali i uče jer je osmišljeno pet učionica na otvorenom. Kod Đoletovog parka biće i manji amfiteatar, pa svi jedva čekaju lepše vreme i priliku da ovde provode svoje najlepše, đačko doba.

Ceo prilog  u emisiji “Među nama” TV Nova S novinarke Miljane Đorđević možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar