Nela Bunčić Vukomanović o ženama maratonkama: Imam ogromnu podršku porodice

Emisije 04. okt 202108:48 > 09:18
Podeli:
Foto: Printscreen NOVA S

U susret maratonu u Bostonu, sve češće se postavlja pitanje kakav je pložaj žena u sportu, a kakav u trčanju. O tome kakav je danas odnos prema ženama maratonkama, da li je ženski pol diskriminisan u ovom sportu i na koji način je moguće podići svest o nejednakosti u emisiji “Probudi se”, govorili su menadžer digitalnog marketinga portala Nova.rs i maratonka, Nela Bunčić Vukomanović i šef razvoja Evropske atletske federacije, Marko Vasić.

Na pitanje kakav je danas položaj žena koje se bave trčanjem, Bunčić Vukomanović je kazala je on sada izuzetno dobar, te da žene imaju podršku svojih kolega muškaraca, sponzora, organizatora trka.

“Verujem da je ranije bilo mnogo drugačije. Prosto, nije moglo da se shvati da žensko telo može da iznese taj napor. Taj trend trčanja je sada izuzetno porastao i ljudi su se navikli na to. Prvi put kad sam rekla da ću trčati maraton, u Njujorku 2018. godine, bilo je tu svakakvih komentara. Ipak, kasnije sam imala sam ogromnu podršku. Svi moji prijatelji, porodica, svi su pratili i to”, navela je ona, najavljujući da će predstojećeg vikenda trčati maraton u Čikagu.

“Mogu da kažem da žene imaju aspolutnu podršku u ovom sportu”, naglašava Bunčić Vukomanović.

Marko Vasić ističe da je učinjen veliki napredak, ali ne i sasvim dovoljan.

Foto: Printscreen NOVA S

“U nijednom sportu nemamo potpunu jednakost muškaraca i žena, kao što nemamo ni jednakost u kontinentima u pogledu godina i nekih drugih stvari. Ne želim da relativizijem razliku u učešću polova, ali trčanje je napravilo dobar korak napred. Mislim da su društvene mreže pomogle tom trendu i danas imamo dosta dobar odnos, posebno kod kraćih distanci. Svi ćemo složiti da fizički napor i dan danas bolje podnose muškarci nego žene. Bar je tako uvreženo mišljenje. Stoga imamo i više učesnika, širom Evrope i sveta, u maratonima, što se tiče muškog pola. Ali mislim da žene prave jedan novi ‘bum’, neke najvećih trka u Evropi su samo ženske, kao što to slučaj u Austriji ili Irskoj”, objašnjava gost emisije “Probudi se”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar