Milisavljević: Korona može da ošteti i sluh

Emisije 03. nov. 202008:58
Podeli:
Foto: Printscreen, Dušan Milisavljević

Direktor ORL klinike Kliničkog centra u Nišu Dušan Milisavljević izjavio je u jutarnjem programu "Probudi se" da prema istraživanju koje su sproveli lekari i medicinske sestre te klinike kovid 19, osim čula mirisa i ukusa, može da ošteti i sluh.

„Na samom početku pandemije, kolegijum ORL klinike je razmatrao prve simptome koji su stizali iz Kine, gde je objavljeno da je gubitak čula mirisa jedan od glavnih simptoma kovida 19. Nakon toga sa severa Italije je stigao podatak da se evidentira i gubitak čula ukusa. Naš kolegijum je razmatrao da ako virus može da napadne čulo mirisa i čulo ukusa, da li može da napadne i čulo sluha. Zbog toga smo doneli odluku da naše aparate unesemo u crvenu zonu kovid bolnice i da proverimo sluh kod srednje teških i teških pacijenata koji su bilo na kiseoničnoj potpori“, naveo je Milisavljević.

On je rekao da su lekari i medicinske sestre nekoliko nedelja merili sluh, uzimali podatke od pacijenata i kompletne laboratorijske i biohemijske analizie i statistički ih obradili.

„Nakon prve faze istraživanja, došli smo do zaključka da kovid 19 može da ošteti i sluh, može da napadne i slušni živac“, rekao je Milisavljević.

On je naveo da su zaključili da kovid 19 oštećuje sluh na visokim frekvencama.

„Više od 50 odsto naših ispitanika je imao blagi pad do srednji pad sluha na visokim frekvencama. To govori da pacijentima kojima sluh nije adekvantan, oni čuju, ali nije adekvatan, jer ne čuju visoke tonove. Sve te pacijente kod kojih smo registrovali pad sluha zovemo na kontrolni pregled i započinjanje terapije koja bi trebalo da bude rešenje za gubitak sluha kod kovida 19“, naveo je Milisavljević.

Komentari

Vaš komentar