Milica Mitrović: Ovakav ZPP bi vodio u kolaps pravosuđa

Emisije 02. jul. 202100:41
Podeli:
Pregled dana
Milica Mitrović Foto:Newsmax Adria

Advokati koji zahtevaju povlačenje Nacrta izmena Zakona o parničnom postupku iz javne rasprave danas su opet protestovali, šetali su do zgrada Vrhovnog kasacionog suda i Ministarstva pravde. Kažu, ukoliko se sadašnji Nacrt zakona ne povuče, od septembra će radikalizovati proteste. Među advokatima koji su protestovali bila je i Milica Mitrović koja je bila gost "Pregleda dana".

Upitana koje su to granice od kojih advokati neće odstupiti, s obzirom da je slogan protesta i naziv njihovog udruženja „Ni korak nazad“, Milica Mitrović je rekla da Zakon o parničnom postupku (ZPP) i ovaj Nacrt koji je njima plasiran, a do koga se došlo na jedan vrlo netransparentan način,  budi sumnju u motive i pobude onih koji su ga pravili.

„U tom smislu advokatura neće odstupiti ni jedan korak nazad u odnosu na svoj zahtev da se ovakav Nacrt povuče i da se stvari vrate na nultu tačku“, rekla je kategorično Mitrović.

Prema njenim rečima, ovaj zakon bi vodio u kolaps pravosuđa, vodio bi u kolaps svih stečenih prava građana.

To, kako navodi, dalje znači da ako mi imamo neki korpus stečenih prava, a imamo pravo da pristupimo sudu, pravo na pravično i fer suđenje, na sudsku odluku, ovaj Nacrt sa svojim predlozima koje daje apsolutno ljudima suštinski uskraćuje pravo i da pristupe sudu, osim ako nemaju novca.

„Danima slušamo priče o nekakvim taksama od 1.900 dinara, a ne znam zašto ne govore o taksama od 90.000 dinara“,  rekla je advokat Milica Mitrović.

Celo gostovanje advokata Milice Mitrović u „Pregledu dana“ možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar