Mihajlović: Vučićev govor u UN je za unutrašnju upotrebu

Emisije 10. jun. 202108:25 > 11:40
Podeli:
Milivoje Mihajlović

Novinar Milivoje Mihajlović rekao je za "Probudi se" na televiziji Nova S da je govor predsednika Srbije u Ujedinjenim nacijama namenjen isključivo za unutrašnju upotrebu, u susret izborima.

Govoreći o presudi generalu Ratku Mladiću i tvrdnjama da je ona doprinela pomirenju u regionu, Mihajlović je rekao da ne misli tako.

„Haški sud je politički sud, pokazalo se to u procesima hrvatskim generalima, pokazalo se to u procesima Albancima sa Kosova koji su bili u Hagu, pokazalo se to kad god je bilo moguće. Nije doprinelo ni raspirivanju mržnje i netrpeljivosti, tepko je govoriti o nekom brzom pomirenju na Balkanu, jer su ti poslednji ratovi na Balkanu bili krvavi, krvaviji od onih prethodnih. Dakle, teško je govoriti da će haški sud dovesti do neke apsolutne pravde, ali da je haški sud politički sud i da utiče na političke događaje u državama bivše Jugoslavije – utiče naravno. Smenjivao je Vlade, uticao na postavljanje drugih Vlada, bio je instrument pritiska zapada na ovaj deo sveta. To što je Srbija pod najvećim pritiskom, to je zaostavština onih ratnih godina kada je Srbija bila prokazana kao agresor, kada je srpski predsednik bio albanskim kasapinom i to je ta inercija“, rekao je Mihajlović.

Misli i da je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u UN tog dana kad je izrečen apresuda bilo za unutrašnju upotrebu.

„Vučić nikada ne govori ništa što je suprotno mišljenju opštem mišljenju u javnom mnjenju. On je u stalnoj kampanji, zamislite kako je trebalo isplanirati taj govor. Govoriš u UN tri sada posle presude kada su Srbija i Republika Srpska na neki način u šoku, jer imaju osećaj da je Orić oslobođen, Haradinaj oslobođen, a da se srpskim generalima izriču maksimalne kazne. Govoriš u UN i treb ada podržiš postojanje suda, jer je tvoja država potpisala da taj sud treba da se osnuje, obraćaš se Evropi jer si na evropskom putu i ne možeš da budeš protiv saveznika, a imaš za desetak meseci izbore. To je govor koji mora da bude takav, ukoliko se obražaš domaćoj javnosti. Nije ostavilo neki utisak na ljude na samom tom sastanku i verovatno je malo gorak osećaj kada se govori o jednoj presudi“, rekao je Mihajlović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar