Metroom u nepoznato

Emisije 26. jan. 202119:26
Podeli:
Foto:Nova S

Beogradska voda ili beogradski metro? Šta je za Beograđane bitnije? Plan da se na vodoizvorištu gradi novo naselje i prva linija metroa, za čelnike Beograda i Srbije - razvojna šansa, za kritičare projekta - suluda ideja koja će stanovnike prestonice ostaviti bez pitke vode.

Karići odustali od gradnje na Makišu! Bio bi to naslov, da jedan od braće, Dragomir, juče nije izjavio da je kompanija BK od Tesla grada odustala još pre 3 godine. Postavlja se pitanje, za koga onda beogradska skupština sprema lokaciju za gradnju naselja vrednog milijarde evra?

„Tu investitor koji dođe, imaće velike troškove, to je podvodna zemlja, trebaće da napravi drenaže, kanalizacije, tu će biti veliki posao, ali to će biti prelepo naselje, biće metro i to će isto krasiti taj deo Save itd. Nismo naišli na razumevanje u razgovorima sa mnogim grupama građana koji su tamo već izradili neke kuće na divlje, ima tu da se raseljava i to. Nije bio razloga da se dovede u pitanje kvalitet vode i izvorišta zdrave vode“, kaže narodni poslanik Dragomir Karić.

Dragomir Karić Foto:Nova S

Nikola Radovanović iz Inicijative „Bitka za Košutnjak“  smatra da ako su oni odustali još pre tri godine, za koga se sve ovo, javni uvid, javna rasprava, sednica Skupštine, za koga je sve to tako zbrzano u sred epidemije korone?

„Za koga je cela ova priča proturena tako brzo i netransparentno kroz sve kanale, da se zbza jedno od najvažnijih pitanja u 21. veku za Beograd, vodoizvorište i u pitanju je nekoliko milijardi evra, u pitanju su drugi bitni projekti koji su povezani s tim, kao što je Beogradski metro“, rekao je Radovanović.

Mnogi se jesu šalili da je Beograd metropola, jer ima metro sagrađen do pola, međutim ni ta polovina nikako da ugleda svetlo iz tunela. Upravo je Makiško polje, prema najnovijim najavama vlasti, polazna stanica prve linije, iako tamo za sada živi manje od 100 ljudi, a investitori Tesla grada odustaju od gradnje.

„Kad Karići ništa ne urade, oni su krivi, kad rade opet su krivi, kako da ja idem da ubeđujem taj narod, ja hoću da kao što sam i dosad radio da šetam normalno Knez Mihajlovom“, kaže Dragomir Karić.

„Sumnjive su izjave gradskog urbaniste Stojčića koji je sve vreme pričao o interesima nekolicine građana koji imaju placeve na Makiškom polju, pa valjda je javni interes dva miliona Beograđana koji žele da imaju čistu, nezagađenu i jeftinu vodu sa beogradskog vodoizvorišta važniji od nekolicine građana koji tamo imaju placeve koji se mogu kompenzovati na drugi način“, smatra Radovanović.

Nikola Radovanović Foto:Nova S

Ako i ko god bude gradio na Makiškom polju, narodni poslanik Karić tvrdi da će morati da poštuje zakone koje je Skupština donela, a to znači da nema ugrožavanja izvora pitke vode.

„U našoj zemlji uvek imate nekog Karića koji će doći umesto Karića. Kad im odgovara da se to gradi, kad je predizborna kampanja, onda pričaju o tome, a kada se digne neka galama oko toga da bi to naselje moglo da se nazove recimo Beograd bez vode, onda se povuku“, kaže novinar Dragoljub Draža Petrović.

To je, kako kaže, linija Beograd bez vode – Beograd na vodi.

Draža Petrović Foto:Nova S

„Tu će ustvari ovi koji dolaze iz Beograda bez vode, to je naselje Tesla, ići da vide kako izgleda voda u naselju Beograd na vodi. Ja mislim da je zato smišljena ta linija koja spaja dva Vučićeva Beograda“, dodaje Draža Petrović.

Hoće li područje makiškog vodoizvorišta ipak prekriti beton stambenog naselja i hoće li ispod njega zaškripati beogradski metro, za sada je predizborna tajna.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

 

Komentari

Vaš komentar