Među nama: Nema granica između izvršne i zakonodavne vlasti

Emisije 10. nov. 202020:52 > 21:06
Podeli:
Veselin Simonović i Miloš Nikolić Foto:Nova S

Zašto je važna podela na izvršnu i zakonodavnu vlast, da li se ta granica briše u Srbiji i šta bi bilo da nema te podele vlasti u emisiji "Među nama" govore glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović i politikolog i glavni i odgovorni urednik portala Talas Miloš Nikolić.

Gosti Maje Nikolić su razgovarali o najavi premijerke Ane Brnabić i buduće prakse da, s vremena na vreme, na sednicama vlade bude prisutan predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Na pitanje da li se to može posmatrati kao brisanje granice između izvršne i zakonodavne vlasti, Simonović je rekao da je na taj način i zvanično pokazano i poslata poruka da više nema ni zakonodavne, ni izvršne vlasti, niti podele vlasti što je civilizacijska tekovina savremenog sveta.

„Nje nema od onog trenutka od kada je predsednik Srbije, a pre toga predsednik vlade izabran za gospodara Srbije, odnosno od onog trenutka kada je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik vlade, pa predsednik vlade i sad predsednik države, on o svemu odlučuje, tako da je ovo samo formalizovana njegova dvovlast“, ocenio je Simonović.

Iako napominje da nije shvatio o kakvim se to specifičnim sednicama vlade radi, glavni urednik portala Talas ističe da ga ne iznenađuje ovakav potez .

„Aleksandar Vučić je i programski i personalno definisao ovu vladu. On je čak rekao da će da prati i kontroliše rad ministara pa će na osnovu toga da odluči da li je neko zaslužio da ostane i posle ove ‘probne’, tehničke vlade“, rekao je Nikolić, uz ocenu da „mi stvarno živimo do kraja jedan prikaz hibridnog, perverznog političkog sistema“.

Ako je neka granica ovde izbrisana, onda je to granica između vladajuće partije i države, smatra on i ukazuje da građane to ovde ne uzbuđuje i da može čak da poveća popularnost ove vlade ako Vučić bude na njenim sednicama.

Kada je reč o prisustvu Ivice Dačića sednicama vlade, Simonović smatra da mu tu svakako nije mesto, jer bi on trebao da predstavlja sve poslanike u skupštini, u kojoj na žalost nema opozicije, tako da su svi u koalicionoj vlasti, pa ne čudi što je i on na sednicama vlade.

„Dačića je Vučić pridodao da bi se osetio važnim, da bi podelio neku odgovornost i sa njim i da se Dačić ne bi ponašao u skupštini kao neka opozicija, nego da mu jasno pokaže ko je gazda, sa kim sedi u vladi i ko odlučuje o svemu“, ističe Simonović.

Na pitanje da li je ovo podrška Ani Branabić, da li joj Vučić ovim čuva leđa i dodaje svoj autoritet iza nje, Simonović je naglasio da premijerka ne može da ima nikakav autoritet jer ga ona sama sebi urušava svojim izjavama i zaklinjanjem iza svega što kaže predsednik države.

„Ona nema svoj stav ni o čemu i čak se i u ekspozeu u svakoj drugoj rečenici pozivala na predsednika države,  da će ispuniti ono što on od nje očekuje“, ocenio je glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs, dodajući da Brnabić, kao predsednik vlade“ bez leđa koja joj pruža predsednik Srbije ne bi mogla da izađe na kraj ni sa partijskim kolegama iz SNS“.

Na pitanje zašto Vučić nije ranije dolazio na sednice vlade i da li je ovaj trenutak politički specifičan ili predstavlja uvod  u ustavne promene, Simonović je podsetio da su izbori za godinu i po i dana.

„Ovo je neprekidna izborna kampanja i Vučić želi da pokaže ko odlučuje o svemu i ko se pita. On je već počeo izbornu kampanju za naredne izbore. Njemu je bitno da osigura sebi jos jedan mandat i da ne izgubi Beograd kao uporište“, istakao je Simonović.

O čemu su još govorili Veselin Simonović i Miloš Nikolić možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar