Među nama: Kako po pravdu u Strazbur

Emisije 05. nov. 202020:35
Podeli:
Foto: NOVA S

Kroz iskustvo jednog advokata i jednog novinara pred Evropskim sudom u emisiji Među nama oslikano je kako to izgleda kada se pravda mora da se potraži van granica Srbije. Prvi koji su dobili presudu protiv Srbije u Strazburu bili su novinari Kikindskih novina. Kako je rekao urednik Željko Bodrožić, po njemu je to bila satisfakcija jer su bili optuživani da su kriminalci koji rade u novinarstvu i da su im oteli mnogo novca. Advokat Vladimir Beljanski dobio je tužbu protiv države Srbije, doduše tada Srbije i Crne Gore u slučaju Matijašević, gde se sudilo za teško krivično delo, a gde je povređeno pravo na pravično suđenje.

„To je početak primene Evropske konvencije u Srbiji i to je bio prvi predmet u kome je presuđeno da je Srbija morala da se bavi pozivanjem na Evropsku konvenciju za ubuduće u sličnim predmetima i na sudsku praksu“, rekao je advokat Beljanski.

Foto: NOVA S

Od kada je Skupština Srbije ratifikovala Evropskukonvenciju o ljudskim pravima pred ovim sudom se vodi 1.344 postupaka iz Srbije. Među prvih 10 zemalja smo po postupku pred ovim sudom.

„Nadam se da nećemo imati razloga da se žalimo sudu u Strazburu iako naše pravosuđe nije ni danas odmaklo“, dodao je Bodrožić.

Foto: NOVA S

Evropski sud za ljudska prava odbio je danas tužbu porodice ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića koji je zajedno sa Draženom Milovanovićem ubijen u kasarni Topčider 2004. godine, a koja je bila podnesena protiv nekadašnjeg vojnog tužioca Vuka Tufegdžića.

„Nije odbijena, nego odbačena. To je kvalitativno drugačije, što znači da se apsolutno nije ulazilo u to da li je bilo povrede ljudskog prava ili ne, zapravo cenilo se da li je porodica, odnosno advokat koji je zastupao porodicu iscrpeo sva pravna sredstva u Republici Srbiji. Kao što je advokat Predrag Savić dao saopštenje da ceo ovaj proces ima drugi clji, a to je da se skrene pažnja na ceo slučaj. Dakle nemojmo govoriti da je nešto odbijeno. Nije, naročito što se pred Evropskim sudom što se vodi slučaj neizvršenja odluke Ustavnog suda gde su naši organi utvrdili da je došlo do povrede prava na život i da nema efikasne istrage u ovom slučaju“, izjavila je Katarina Golubović.

Tema emisije „Među nama“ je o tome zašto idemo po pravdu u Strazbur, a govorili su Katarina Golubović predsednica Komiteta za ljudska prava Yukom i advokat pred Međunarodnim sudom za ljudska prava Mihailo Pavlović.

Foto: NOVA S

Ona je dodla i da je iz Srbije prošle godine išlo 2.500 predstavki od čega je veliki broj predstavki odbačen u mnogo ranijoj fazi.

Foto: NOVA S

„Vi dobijete presudu i to nije sporno, ali u nekom trenutku ta presuda se ne izvršava različiti su razlozi. Najčešće su dva razloga gro tih predstavki, odluka koja nisu izvršena. problem nastaje u drugom delu jer donete presude ne mogu da se izvrše zato što na primer pokrenut je postupak protiv firme, koja je u međuvremenu otišla u stečaj. Vi pokrenete postupak izvršenja, on traje, traje , to su mahom bila društvena preduzeća i vi faktički ne možete da izvršite tu odluku…“, rekao je advokat Pavlović.

O čemu su gosti emisije još govorili pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar