Među nama: Zakoni o eksproprijaciji i o referendumu urušavaju ustavni sistem

Podeli:
Biljana Stojković i Sreten Đorđević, gosti, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Biljana Stojković i Sreten Đorđević Foto: Nova S

Situacija sa Rio Tintom ali i zakoni o eksproprijaciji i o referendumu podižu na noge građane, udruženja i aktiviste. Oni se protive planovima vlasti da ove zakone kojima će, kako tvrde, biti utabana staza za dolazak Rio Tinta u Jadar, i to nije sve. O tome šta se krije iza ove ideje i hoće li protesti uroditi plodom u emisiji “Među nama” govore prof. dr Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije i advokat Sreten Đorđević.

Đorđević kaže da Zakon o eksprorijaciji po njemu nije ni zakon, već antizakon.

Povezane vesti:

“To je antizakon zbog toga što urušava ustavni sistem i ustavom zagarantovana ljudska prava, pre svega prava na imovinu i na mirno uživanje doma, zbog toga što urušava građanska prava i zakone u oblasti regulative koja reguliše imovinske odnose i imovine”, kaže.

Dodaje da taj “antizakon” daje neograničenu moć Vladi da bez ikakvih kriterijuma odlučuje o javnom interesu i po potrebi, verovatno krupnih investitora, građanima oduzima imovinu.

Stojković dodaje da se ovaj zakon tiče svakog građanina koji ima neku nepokretnost, ne samo onih koji žive u dolini Jadra.

„Sve što možete da zamislite može da se desi i vi od toga ne možete da odbranite. Rok je pet dana – vi samo dobijete obaveštenje da se neko drugi služi vašom imovinom“, objašnjava Stojković i najavljuje da će se na sutrašnjem protestu u 18 častova ispred predsedništva obratiti i poljoprivrednici.

 

Pogledajte celo gostovanje:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar