Medju nama
Vida Petrović Škero, Katarina Golubović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Dok se vaga da li je referendum uspeo, ko je pobedio a ko izgubio, mi se pitamo šta je otkrio. 60-40 u korist DA i izlaznost od oko 30 odsto birača. Jeste priča o procentima, ali ispod nje kriju se neka važna pitanja, poput onog: Ima li šta neustavno u promeni Ustava? O tome su za emisiju "Među nama" večeras govorile Vida Petrović Škero iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) i nekadašnja predsednica vrhovnog suda Srbije, i Katarina Golubović iz YUCOM-a.

Nekadašnja predsednica vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero smatra da se ne radi o neustavnom procesu donošenja ustavnih promena.

„Ali bih rekla da se radi o nezakonitom procesu donošenja tih ustavnih promena i rekla bih da je ceo referendum upitan u pogledu korišćenja zakona, počevši od toga kako se organizovala kampanja“, objasnila je Vida Petrović Škero. „Narod i dan danas ne zna o čemu se radi“.

„Kada smo dobili materijal za izmenu, odnosno akt o promeni, narod nije mogao da shvati o čemu se tu radi jer je to bio mali propagandni materijal o tome šta valja u tom aktu. Ono što je upitno ili što sasvim sigurno ne valja nije se našlo u materijalu“, ističe ona drugu nepravilnost i odmah prelazi u treću:

„Onda stižemo do samog referenduma. Zakon, na koji upućuje Zakon o referendumu, kaže da poziv za glasanje na referendumu mora obavezno biti uručen pet dana pre samog referenduma. U mojoj zgradi niko nije dobio poziv. U mom kraju većina ljudi nije dobila poziv. Gledala sam slike iz Zemuna gde su se pozivi našli pored kontejnera“.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitana šta misli da je razlog za sve to, Vida Petrović Škero odgovara da je za neke nepravilnosti razlog „totalan nemar“, ali samo za neke.

„Razlog za kršenje prava i zloupotrebu prava članova komisije, to nije nemar. To je zloupotreba. Ali ovaj način ophođenja državnih organa naspram sprovođenja referenduma pokazuje da ljudima u ovoj državi nije bilo bitno da mi zaista iskažemo svoju volju i da se referendum zaista sprovede kako treba“, objašnjava i ona i završava nabranjanje osnovnih nepravilnosti:

„A onda, veliko finale: Objavljivanje referendumskih rezultata od neovlašćenog lica – najnovije kršenje zajkona“.

Katarina Golubović iz YUCOM-a kaže da je ovo što se desilo u nedelju „zapravo samo finiš onoga što se dešavalo poslednjih 48 dana a možemo da kažemo i 60 dana“.

Prema njoj, sve ovo je „potvrdilo tezu Venecijanske komisije da je vrlo neodgovorno doneti Zakon o referendumu i Narodnoj inicijativi i odmah ga primeniti na najvažnije pitanje, a to je pitanje promene Ustava“.

„Mi smo čak imali svedočenja gde javni funkcioneri, recimo predsednik Narodne Skupštine, javno priznaje da postoje rešenja koja kažu da javni funkcioneri ne mogu da se uključuju u referendumsku kampanju i navode građane da glasaju za da ili ne“, kazala je Golubović i naglasila da se zakon dakle nije poštovao i od strane funkcionera, i da takođe nije dobro ni postavljen.

Kako ona kaže, i nevladinom sektoru su ruke bile „dosta vezane“ u smislu obaveštavanja građana na pravi način.

„Zapravo je to obaveštavanje trebalo da bude pre referendumske kampanje. Onaj listić koji su građani dobili i koji je na dve strane sadržao neke informacije nije bio sačinjen na pravi način, kako to zakon nalaže – sa argumentima za i protiv – nego je to bila neka informacija koju generalno pravnici razumeju“,

Pored toga, Golubović dodaje da je bilo veoma teško uopšte naći akt o promeni ustava.

Cele gostovanje možete pogledati ovde:

Bonus video: Šta su doneli rezultati referenduma?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram