„Šumama Fruške gore preti velika opasnost ako se ovako nastavi“

Emisije 26. nov. 202122:21
Podeli:
Foto: Nova S

Poslednjih meseci svedoci smo da se građani sve više uključuju u rešavanje makar onih problemi koji se tiču njih lično, tome je posvećena i akcija CRTE "Građani imaju moć" koja ima za cilj da se građane uključe u proces odlučivanja.

Dragana Arsić iz Odbranimo šume Fruške gore već tri godine se bore za očuvanje šuma na toj srpskoj planini.

„Ako se nastavi ovako, šumama Fruške gore preti opasnost jer se one tretiraju kao privredne šume, a one su šume zaštićenog područja prirode“, kaže Arsić u „Među nama“ na TV Nova S.

Strašno je što to država nije prepoznala, ističe Arsić i dodaje da se šuma komercijalno seče.

„To je neodrživo i to mora da se menja. Osim planskih seča, imamo puno i nesavesnog gazdovanja šumama“, upozorava Arsić.

Upitana o aktivizmu, ona ističe da ne razmišlja o umoru i dodaje da ta grupa građana ima razne aktivnosti, među kojima je veliki broj inspekcijskih prijava, ali i pisanje zahteva za informacije od javnog značaja.

Dušan Jordović, programski menadžer CRTE, kaže da se ova organizacija trudi da kroz incijativu „Građani imaju moć“ postignu neke rezultate i da pokažu kroz konkretne primere da ljudi koji se organizuju na lokalu oko nekog problema, stvarno mogu, kada dobiju neku podršku, da naprave određenu promenu i nateraju institucije da poštuju zakon.

„Čini nam se da institucije nekada namerno žele da ‘umrtve’ priču i da čekuju da se aktivisti umore. Srećom iam aktivista kao što je Dragana“, naveo je Jordović.

Pogledajte celo gostovanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar