Foto: NOVA S

Zašto je strip o Alanu Fordu toliko uticao na sve nas dok smo živeli u SFRJ, zašto i kako je popularan i danas na istim prostorima, u kojoj meri nas zabavlja a u kojoj meri ga svi mi zapravo živimo, u emisiji "Među nama " govore kolekcionar Marjan Matić i novinar Dragoslav Dedović,

Na pitanje šta bi rekao autor stripa o Alanu Fordu pre 50 godina,  da li je mogao da predvidi i ovakav način komuniciranja putem video linka, kao što je predvideo mnogo toga, Marjan Matić je rekao da se Alan Ford verovatno ne bi ni začudio, pošto on i živi u svetu u kojem mi danas živimo.

Foto: NOVA S

„U kakvom mi svetu živimo? Živimo u svetu mita, korupcije, odnosa čoveka prema prirodi, prema životinjama i sve to začinjeno kroz odličan predvod Nenada Briksija, urađeno kao dobra zabava, satira i sarkazam“, rekao je Matić.

Prema rečima Dragoslava Dedovića, žalosno je to što je aktuelnost Alana Forda na tom nivou kao i sada, jednostavno Alan Ford je dijagnoza.

„Kao što je bio dijagnoza korumpiranog i haotičnog italijanskog društva i na neki način i američkog imperijalističkog kapitalizna 70- tih, tako je sad Alan Ford dijagonoza ostvarene utopije tog divljeg  kapitalizma koji mi ovde živimo“, rekao je on.

Mislim da je Alan Ford nešto više od samog stripa, on pokazuje grotesku kao temeljno osećanje sveta naših ljudi, jer naša stvarnost je u dobrom delu apsurdna, smatra Dedović.

Foto: NOVA S

On je, kako kaže, taj koji pokušava da preživi, on svojim lepim izgledom i naivnošću je antijunak koji pokušava da izgleda kao Džejms Bond tadašnjeg vremena.

Na pitanje ko bi danas mogao biti neko od tih likova, ko je Broj jedan i kakva je njegova uloga, Matić je rekao da je se ni dan danas ne zna ko je on, niti se zna njegovo ime i poreklo.

„Ako bi poredili sa današnjim svetom u regionu gde živimo, to je čovek iz senke, koji daje naredbe ali nije viđen i niko ne zna za njega“, rekao je Matić.

O čemu su još govorili Marjan Matić i Dragoslav Dedović možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Svi komentari (0)