Regulatorno telo za elektronske medije (REM) obrazložilo je odluku o izdavanju četiri dozvole za nacionalnu frekvenciju. REM objašnjava da je, pored toga što svi kandidati ispunjavaju uslove konkursa, produžio Pinku, B92, Hepiju i Prvoj dozvolu zbog njihovog prethodnog rada i ekonomske održivosti. O ovome su u emisiji "Među nama" govorili profesorka fakulteta Dramskih umetnosti i teoretičarka medija Ana Martinoli i Slobodano Cvejić, profesor Filozofskog fakulteta i bivši član saveta REM-a.

„Ako je nečim REM mogao da nas iznenadi nakon onih odluke da produži još osam godina dozvole komercijalnim televizijama, onda je to ovo obrazloženje. Mi još uvek ne znamo kako izgleda detaljno obrazloženje. Ovu odluku pokušavam da razumem kao deo jednog šireg društveno-političkog ambijenta i kao takva je nažalost očekivana i razumljiva“, kaže Martinoli.

Cvejić kaže da je obrazloženje REM-a jedna „dodatna doza bahatosti“.

„Ovde piše da ove četiri televizije doprinose medijskom pluralizmu. Pazite, vi birate iste i kažete – to je pluralizam. Tako da, ako mogu samo još malo da gurnu prst u oko i da iritiraju“, kaže Cvejić.

On je prethodnu izjavu Olivere Zekić da se neće gledati minuli rad pri dodeli frekvencija, a da se upravo ovo sada navodi u obrazloženju REM-a, nazvao apsurdom.

„Ispada da ne samo da nismo gledali sve loše što su uradile ove televizije, a ima mnogo toga, već su čak sve to što su radile uzeli za dobro. Uskočila je sama sebi u usta ako je to ona pisala“, naveo je Cvejić.

Celu emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

***

BONUS VIDEO: Članica REM-a Judita Popović o dodeljivanju frekvencija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar