Foto: Dnevnik/video

Šta je ostalo od velikih narodnih protesta protiv iskopavanja litijuma kojima ovih dana obeležavamo prvu godišnjicu, kao i zbog čega je postao persona non grata na Fakultetu političkih nauka u Dnevniku televizije Nova S je govorio doktor prava i jedan od lidera "Kreni-Promeni" Savo Manojlović.

„Dobro je da obeležavamo godišnjicu blokada tako što tražimo da se zaštite ustavna prava građana i tako što tražimo da Skupština ispuni svoju obavezu, a to je prvi predlog zakona od strane građana koji smo izvojevali na onim blokadama. To pokazuje da građani dokazuju da država pripada njima“, navodi Manojlović.

Na to što mu nije dozvoljeno da govori na tribini FPN-a u organizaciji Fondacije „Konrad Adenauer“ čiji je stipendista bio, Manojlović kaže:

„Nisam ni komunicirao sa samom fondacijom, mene je Boban Stojanović, koji je jedan od organizatora skupa, nazvao i saopštio da je stav fondacije da ja ne smem da govorim. Na tom skupu govore inače svi politički i aktivistički faktori, tako da su tamo ostali kao govornici svi oni, ali je direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ tražio da se ja uklonim sa spiska kako ne bi rušio dobre odnose sa Srpskom naprednom strankom“, objašnjava Manojlović.

Manojlović navodi i da je ukidanjem prostornog plana Jadar Rio Tinto onemogućen da tamo sprovodi bilo kakvo rudarenje.

„To jeste trenutno stopiranje i uspeh. Da li vlast pokušava da skuva javno mnjenje? Da. I to vidimo kroz izjave predsednika koji sam kaže da on žali za tom odlukom, ali da ne može da je promeni. Moje mišljenje je da on pokušava da skuva javno mnjenje i onog momenta kada mu istraživanja pokažu, on će tada pokušati da vrati ovaj projekat, iznoseći druge nelogičnosti poput toga da je neko tražio zabranu iskopavanja uglja, što je potpuna neistina“, zaključuje Manojlović.

Pogledajte celo gostovanje: