Inicijativa Kreni - Promeni i Savez ekoloških aktivista Srbije počele su sa prikupljanjem potpisa za narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora, ali na samom startu suočili su se sa problemom sa overivačima na mestu za potpisivanje u Novom Sadu. Direktor incijative, Savo Manojlović, gostujući u "Pregledu dana" rekao je da razume situaciju zbog overivača koji su neophodni pri skupljanju potpisa za predstojeće izbore, te da u Beogradu imaju samo jednog overivača, kako ne bi oštetili opoziciju.

Ukoliko skupe 30.000 potpisa, traže zabranu iskopavanja litijuma i bora, a redovi ljudi koji žele da podrže inicijativu, ne smanjuju se.

Iako u Beogradu sve ide „kako treba“, u Novom Sadu je juče načelnik uprave povukao overivače, iako je sve bilo dogovoreno, ali su oni vraćeni nakon pisanja medija.

„Overivači su za stranku na vlasti pohrlili da u jednom danu sakupe potpise. Ja verujem da bi bilo sakupljeno mnogo više od 150.000 potpisa kada bismo dobili na raspolaganje te overivače. Pritom, ti potpisi bi bili sakupljeni bez sendviča i ucena“, rekao je Manojlović.

On je stava da je greška opozicije što se u svojim predizbornim kampanjama ne bave problemima litijuma i bora, ali dokaz da ova tema nije zaboravljeni su redovi ljudi, čak i onih starijih od 80 godina, koji i po hladnoći da bi potpisali inicijativu.

„Projekat Rio Tinta je stopiran, mi u toj bici vodimo“, istakao je Manojlović, dodavši da tu bitku nastavljaju do pobede.

On je ponovio da će na predstojećim izborima podržati opoziciju, a da su danas inicijativu potpisivali i simpatizeri Srpske napredne stranke.

Celo prilog pogledajte u videu na početku teksta.

****

BONUS VIDEO Zaustavljanje policijskog vozila i govor Save Manojlovića

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram