Manjine kao procenti u javnoj administraciji

Emisije 05. mar. 202119:02
Podeli:
Foto: NOVA S

Nije tačno da nema obrazovanih Roma. Tačno je, međutim, da ne uspevaju da dobiju posao u državnoj ili lokalnoj službi. Udruženje Liga Roma, zahteva da se ova društvena nepravda ispravi, ministaka za ljudska i manjinska pitanja kaže da će dati sve od sebe.

Marinkova bara, pre podne. Reklo bi se svi na radnom mestu. Međutim, zbog toga što imaju malo više pigmenta u koži retko ko iz ovog naselja ima stalan posao.

„Više rade kod kineza, po tržnim centrima, ovako negde ne“, „Boja ih ubija, verujte mi. Zavisi negde mogu, negde ne mogu, gde god da odeš nema ništa od toga“, kažu učesnici naše ankete.

Udruženje Liga Roma iz Niša smatra da je došlo vreme da se ovo promeni. Oni traže da se poveća broj pripadnika Roma u državnom i lokalnom sektoru.

„Mi smo radili istraživanje i od nekih 15.500 anketiranih u 53 državne institucije, samo je sedam zaposlenih Roma, što procentualno znači da je 0.08 % Roma u državnom sektoru. Nas je u Srbiji 2.4 % i mi ovim zakonom želimo toliko zaposlenih, shodno udelu u ukupnoj populaciji Srbije“, kaže Osman Balić iz Lige Roma.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministarka za ljudska i manjinska prava kaže da ovo pravilo na papiru postoji već deset godina, a to je Zakon o nacionalnim savetima.

„Taj zakon se vrlo teško i vrlo retko primenjuje, ono što je ministarstvo radi je da smo obišli upravnih okruga i želimo da na tim sastancima razgovaramo kako da primenimo postojeći zakon, jer nisu zakoni švedski sto da birate oni su obavezujući za sve“, kaže ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić.

Romi jesu diskriminisani, kaže ministarka, a da bi se izvukli iz marginalizovane grupe potrebno je obrazovanje.

„Integracija treba da bude, nisu Romi ljudi druge klase, a tako se tretiraju“, rekao je jedan od ulesnika ankete.

„Mi smo obrazovani otprilike koliko i svi drugi. Ima dovoljan broj obrazovanih Roma za popunjavanje tih 2.4%“, dodao je Balić.

U praksi bi značilo da, ukoliko se na neki budući konkurs za posao, pored ostalih javi i jedan Rom, on bi imao prednost pri zapošljavanju.

„U zavisnosti od stručnosti od onoga da li zadovoljava mesto koje zadovoljava konkursom, nas tek čekaju konkursi tako da u slučaju da imate dvoje dva dve jednakih sposobnosti, a nemate već zapsolene Rome, onda bi to jasno i glasno bila primena Zakona o nacionalnim savetima“, istakla je Čomić.

Da se Zakon primenjuje u samom ministarstvu za ljudska i manjinska, dokaz je što je jedan državni sekretar ministarstva upravo pripadnik romske nacionalne manjine.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar