Makedonija – Grčka: sukob oko grba i u fudbalu

Emisije 18. jun. 202119:09
Podeli:
Medju nama 18.06.2021.
Foto: Nova S

Iako Grci ne učestvuju na evropskom prvenstvu u fudbalu, sudeći prema zahtevu koji su uputili UEFI, itekako prate šta rade i kako se oblače fudbaleri njihovog severnog suseda. Od evropske kuće fudbala tražili su izmenu grba koji reprezentativci Severne Makedonije nose na grudima.

Prespanskim sporazumom kojim su se Grčka i sadašnja Severna Makedonija nakon decenija sporenja, konačno dogovorile oko imena bivše jugoslovenske republike, nije regulisano čija je musaka, ali ni da grb fudbalske federacije naših južnih komšija mora da ima prefiks „severna“. Dovoljno da se Grci pobune.

„Nije problem u Grcima, već možda malo i u nama. Kad je Grčka reagovala kod UEFE i tražila da Makedonci promene dresove, sledeći dan je UEFA odgovorila da nema potrebe jer fudbal nije obuhvaćen prespanskim ugovorom, to je doživljeno kao velika pobeda u Makedoniji. Ono što nismo uspeli da postignemo u drugim sferama života, onda pokušavamo da na neki način kompenzujemo fudbalom“, rekao je novinar Žarko Nastoski.

„To je već uobičajeni manir u regionu da se neka simbolična pitanja ili neka pitanja bilateralna zloupotrebljavaju za unutrašnje političke svrhe i onda se ide u sitna crevca. U žargonu će se govoriti o Makedoncima i makedonskom jeziku, tako da je ovo insistiranje na nečemu očigledno prilično besmisleno i zapravo je potrebno nekom u Grčkoj za unutrašnje političke svrhe“, istakao je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

A reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije.

„Fudbalska federacija Makedonije je nezavisna i neprofitna organizacija koja je upisana u centralni registar kao udruženje i kao takva ne prima državni novac. I dok federacija ne prima državni novac, nema obavezu prilagođavanja prema Prespanskom sporazumu”, navodi se u saopštenju.

Iako političke elite tvrde da sport i politiku ne treba mešati, ni ovoga puta, na evropskom prvenstvu u fudbalu, politika nije zaobišla sport.

„Znaju političari da se dosta može dobiti ako se priključite tim sportskim tokovima, ako se priključite emocijama ljudi. U ovakvim zemljama gde je život težak, gde je veliko beznađe, događaji kao evropsko prvenstvo i naš plasman tamo vidi se kao veliki iskorak napred celog društva, što naravno nije tačno. Međutim, ta velika očekivanja kad se završi prvenstvo, slediće i veliko razočarenje“, dodaje Nastoski.

Hoće li izneverena nada ipak biti ublažena, pokazaće utakmica Severna Makedonija – Holandija koja se igra u ponedeljak.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar