Foto:Nova S

Osnivačica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura, rekla je da je ovo Udruženja radilo na izmenama i dopunama nacrta Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i naglasila da se amandmani zasnivaju na tome da nijedna porodilja ne sme da prima manje od republičkog minimalca tokom perioda bolovanja.

Macura je prokomentarisala da je bilo slučajeva trudnica koji su dobijali nadoknadu od samo nekoliko stotina evra.

„Drugi zahtev koji je možda i ključan jeste da se broj meseci koji ulazi u obračun smanji sa sadašnjih 18, na 12 meseci. Praksa na nivou Evropske unije, ali i onima van nje, jeste da je manji broj meseci potreban za obračun“, nastavila je Macura.

Ona je rekla da je treći zahtev vezan za žene koje samostalno obavljaju svoje poslove.

„To su one žene koje pune budžet i one su visoko diskriminisane. One ne mogu da prebaci porodiljsko na svoje partnere, kao što je to slučaj sa drugim ženama, ili recimo ako se odluče da rode treće dete, one nemaju pravo da odsustvuju dve godine sa posla, već samo godinu dana“, dodala je Macura i napomenula da su u ovoj grupi žene koje zarađuju tri prosečne plate na mesečnom nivou.

Ona je kazala da je veliki problem sa umetnicama, koji imaju i probleme vezane za svoje radne statuse.

„Porezi i doprinosi koje one treba da plate stavljeno je kao opciona mogućnost lokalnih samouprava, pa postoje neke samouprave koje ne plaćaju poreze i doprinose, budući da im je omogućeno da samostalno odluče da li će to raditi ili ne. Ako imate 2.500 samostalnih umetnika, onda vidite koliki su to problemi“, objasnila je Macura.

Osnivačica Udruženja „Mame su zakon“ rekla je da su oni u januaru pričali sa ministarkom Kisić Tepavčević o pitanjima izmenama zakona.

„Tom sastanku je prisustvovao i ministar Dmitrović na kojem su me pitali šta je prioritetno u ovoj oblasti, na šta sam im skrenula pažnju da su pomenute izmene neophodne. To eto jedna lepa stvar u celokupnom situaciji“, prisetila se Macura i naglasila da je problem vezan i za negu dece nakon tih godinu dana porodiljskog bolovanja.

Upitana šta su najveći izazovi sa kojima se suočava kada iznosi predloge, Macura je bila jasna i rekla da se uvek radi o novcu.

„Najćešći izgovori su da nema novca u budžetu, iako mislimo da ima prostora da se poprave neke stvari, posebno što je ministar Mali nedavno pričao o rebalansu budžeta. Mogu da se isprave i neke sitne greške u implementaciji zakona, dakle sigurno da ima prostora za ove stvari“, kazala je Macura.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar