Foto:Nova S

Iz Eparhije bačke, tačnije od vladike Irineja tokom praznika stizale su i izjave koje su već izazvale pažnju javnosti. Izjava se odnosila na istopolne zajednice koje su prema mišljenju Irineja sodoma i gomora. LBGT organizacije odgovaraju - homoseksualnost je urođena.

Nova godina, stare teme. Jedna od njih, Zakon o priznavanju istopolnih partnerstava. Za Srbiju i državnike koji je vode ka Evropskoj uniji – civilizacijska tekovina, za vladiku Irineja Bulovića, glasnogovornika Srpske pravoslavne crkve – sodoma i gomora.

Foto:Nova S

„Čovek je od Boga stvoren kao muž i žena, kao bračna zajednica, kao porodica, a ne kao ‘dvojica tatâ’ ili ‘dve mame’. Po ovoj stvari isto je učenje Biblije i Кurana. Homoseksualno ponašanje je neprihvatljivo i za Jevreje, i za hrišćane, i za muslimane, ali sadašnje vreme i davno prošlo vreme nisu isto vreme, tako da danas niko i nigde u kulturnom svetu ne kamenuje homoseksualce“, rekao je episkop Irinej.

U srednjem veku Crkva se jeste odmakla od kamenovanja jeretika, ali, u 21. nije od tumačenja Svetog pisma koje se protivi istopolnim zajednicama.

„Ja bih prvo sklonio sa stane pogrešno tumačenje Biblije i samo bih se osvrnuo na stvarnost“, kaže Jovan Ilić iz Info prajd centra.

Jovan Ilić Foto:Nova S

Taj zakon je, kako kaže, stvoren zato što postoje ljudi u ovoj zemlji koji žive u istopolnim partnerstvima, koji jednostavno nisu prepoznati zakonom i jednostavno svi mi koji smo deo LGBT zajednice, mi ne tražimo nikakva veća prava od bilo koga drugog, već jednostavno tražimo prava koji imaju svi ostali građani Srbije.

„To je da možemo da posetimo jedni druge u bolnicama, da podignemo kredit zajedno, da kad se razvedemo da možemo da podelimo imovinu“, kaže Ilić.

Za verskog analitičara Draška Đenovića crkva je protiv istopolnih brakova zato što hrišćanska vera uči protiv pomenutih brakova, znači crkva smatra da brak može da bude samo između muškarca i žene.

Draško Đenović Foto:Nova S

„Crkva smatra da deca treba da imaju porodicu u onom klasičnom tradicionalnom smislu, da imaju mamu i tatu, ne da imaju roditelje 1 i 2, ne da imaju dve mame i dvojicu tata“, objašnjava on.

Za episkopa bačkog Irineja, Zakon o priznavaju istopolnih partnerstava, koji je najavila ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, nije njena ideja već ideja iz Brisela.

„To nije nikakav uvoz iz Brisela, nije ni Čomićkin zakon, to je zakon koji je napravila zajednica koji nam treba“, Jovan Ilić iz Info prajd centra.

Prema njegovim rečima, o zakonu o istopolnim partnerstvima se priča već godinama unazad, ali nakon što smo pričali sa Gordanom Čomić vidimo volju da to i uradi, kako je i obećala jer je ona od pre saveznica LGBT zajednice i stalno se zalagala za LGBT zajednicu.

„Crkva sa teološkog stava ne može da prihvati istopolne brakove, niti će ih prihvatiti čak i da ovozemaljska, odnosno državni zakon donese da oni budu prihvaćeni u Republici Srbiji“. kaže verski analitičar Đenović.

To jeste, kako dodaje, razlog zbog čega se sa punim pravom oglasio portparol SPC, jer on iznosi stavove same crkve.

Sa druge strane, gospođa Čomić predstavlja Republiku Srbiju kao jednu sekularnu državu, koja nema uvek iste poglede kao što ima crkva, jer to jesu vrednosti kada je u pitanju odvojenost crkve i države, kaže Đenović.

Ipak, ukoliko je suditi prema poslednjoj donaciji Vlade Republike Srbije u vrednosti od 964.000 evra, Srpskoj pravoslavnoj crkvi na ime sanacije, obnove i izgradnje dva hrama, Srbija nije sekularna država.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde: