Lekcija za Milicu Dabović

Emisije 17. nov. 202018:40 > 20:23
Podeli:

Bivša reprezentativka Srbije u košarci Milica Dabović na svom Tviter nalogu iznela je rasistički stav na račun nove članice naše reprezentacije afroamerikanke Ivon Anderson. Ima li mesta za rasizam u sportu?

PROČITAJTE JOŠ

Ishitren tvit Milice Dabović glasio je ovako:

„Alo pored toliko talenata u ovoj našoj Srbiji dovesti Amerikanku i to još crnkinju i to još na pleju pored žive Ane Dabović za mene je van svake pameti, selektorko dokle ćeš se još sprdati sa ljudima??? Možda sam ja luda, ali ne prihvatam!!“

Da ovo nije prvi slučaj rasizma u našem sportu, podseća i predsednik sindikata fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica.

„Sigurno je najupečatljiviji taj koji se desio 2006. Majk Tamvanjera igrač u Čačku, kada je Kjuks klan skandirao pogrdno njemu, kada je utakmica prekinuta. Setimo se i igrača Partizana koji su takođe bili na udaru pojedinih grupa. U svakom slučaju, sve se dešava u izolovanim slučajevima“, rekao je Poledica.

Poledica ističe da kao narod nismo rasisti i kada do ovakvih slučajeva dođe, uglavnom su to neprimereni pojedinci.

„Mi nemamo još uvek kao narod svest o tome koliko je ova tema zapaljiva i nemamo reakciju nadležnih institucija koje bi u takvim okolnostima trebalo da reaguju. Sa jedne strane mogu da ih opravdam zato što u praksi se dešava da kada dođe do fizičkih napada klubovi vrše zbog svog imidža pritisak na igrača da promene iskaz da je bilo samo verbalnog sukoba i na taj način se vezuju ruke institucijama da postupaju u skladu sa zakonom i ovlašćenjima“.

Milica Dabović nije bila u mogućnosti da govori za Među nama. Poručila je da nije rasista.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar