U zaseoku Budimlija, kod Loznice, nesvakidašnji problem. Na 16 ari i 16 kvadrata zemljišta, gde se nekada nalazila vodenica koja je bila u vlasništvu 15 domaćina iz tog mesta i dalje su nerešeni imovinsko pravni odnosi i sada, prema tvrdnjama meštana, ima skoro 300 naslednika. Deo placa, meštani su uredili i postavili krst gde je nekada bila vodenica koja je hranila selo. Ipak, jednom od naslednika to se nije dopalo, i rešio je da tuži sve saučesnike „u uzurpiranju parcele“. Kako je svega 30 kvadrata zemljišta, ujedinilo čitavo mesto, a zasmetalo samo jednom čoveku, istražio je reporter TV Nova, Đorđe Mijailović.

Krst koji su meštani postavili na mestu gde je nekada bila vodenica nalazi se na delu parcele površine 16 ari i 16 kvadrata. Vlasnici parcele nekada davno bili su 15 domaćina ali podela zemljišta nikada nije bila izvršena. Sve je bilo u redu sve dok jedan čovek nije odlučio da sa potomcima vlasnika uredi deo parcele i tu podigne krst u čast predaka.

Ivan Antonić, jedan od potomaka, kaže da su to hteli jer se napravila deponija smeća na mestu gde je bila vodenica koja je prehranjivala taj kraj.

Vodenica ne postoji više od pola veka, potomci vlasnika objašnjavaju da je građena u slozi i bila je zajedničko vlasništvo petnaest porodica. Od bezbrojnih potomaka samo jednom je zasmetalo urađeno i pred sudom traži rušenje temelja i krsta.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Od malih nogu o nasleđu svog kraja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar