Komlen Nikolić – šta treba da piše u ustavnim amandmanima

Emisije 09. jun. 202123:19
Podeli:
Lidija Komlen Nikolić, gost, emisija Pregled dana
Lidija Komlen Nikolić Foto: Newsmax Adria

Procedura promene Ustava je počela. Skupština je usvojila Predlog vlade, sledi pisanje amandmana. Ideja je da se Ustav izmeni u delu o pravosuđu. Svaki od pravnika koji su asistirali i svesno učestvovali u predlogu za promenu Ustava više ne bi smeli da budu deo pravničke profesije, niti da obavljaju poslove pravnika, kaže bivši sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić. Zašto to kaže, zašto se bune strukovna udruženja u "Pregledu dana" govori predsednica Udruženja tužilaca Lidija Komlen Nikolić.

Upitana da li je Predlog vlade o izmeni Ustava fantomski tekst, podvaljeno kukavičije jaje, kako sada tvrde neki pravnici, Komlen Nikolić kaže da ne bi mogla da se složi sa tim.

Prema njenom mišljenju, ono što se desilo u ponedeljak, u skupštini, je i procedura koja je predviđena Ustavnom zakonom.

„To je početak procedure i sada kreće pisanje teksta ustavnih amandmana“, rekla je ona.

Na pitanje šta je bilo sporno kada je Ministarstvo pravde pisalo te amandmane, Komlen Nikolić je podsetila da je taj proces krenuo 2017. godine.

„I tada smo ukazali da Ministarstvo pravde nije ovlašćeno da piše tekst ustavnih amandmana, ali nikad nismo saznali ko je u tadašnjem sazivu ministarstva pisao taj tekst o kome smo raspravljali. Sve što smo mi radili i Ministarstvo pravde sada, na neki način, više ne važi i krećemo iz početka“, navela je ona.

Komlen Nikolić je ukazala i da eksperti Venecijanske komisije taj tekst nisu gledali, samo su ga „primili k znanju“ i što je najbitnije Ustavni zakon nije bio priložen uz tekst ustavnih amandmana.

Upitana šta bi trebalo da piše u tim amandmanima da bi bila zadovoljna strukovna udruženja, ona je navela da treba da se promeni sav naziv javnog tužilaštva, kao i da treba da ima funkcionalnu nezavisnost, odnosno „da možete sami da odlučite kada ćete, bez bilo kakve bojazni, da gonite nekoga za neko krivično delo i da za to ne snosite određenu vrstu posledica“.

Takođe, dodala je i sastav tog nekog budućeg pravosudnog tela koje će odlučivati o statusu tužilaca treba da čini većina tužilaca.

Dobro rešenje, prema njenom mišljenju, je da vrhovni javni tužilac treba da ima samo jedan mandat i da ne bi mogao da se obnavlja.

Pogledajte ceokupno gostovanje  predsednice Udruženja tužilaca Lidije Komlen Nikolić u „Pregledu dana“:

Komentari

Vaš komentar