Kome treba rafinerija u Smederevu?

Emisije 29. jan. 202120:19 > 07:52
Podeli:
Foto: NOVA S

Pre skoro tačno godinu dana TV Nova S donela je priču o Smederevu. Priču o gradu u kom se tada disalo na škrge. A ni danas nije drugačije. I dok smo pre korone i svih drugih nedaća pričali o jezivim posledicama zagađenja od železare, ovoga puta povod da ekipa emisije "Među nama" poseti nekadašnju prestonicu je projekat koji bi u ekološkom smislu mogao da dokrajči Smederevce, ali i projekat koji je na mapu vratio jednu pomalo zaboravljenu političku figuru.

U ovoj priči stvari definitivno nisu – rafinisane. Zašto se u javnosti, posle čitave decenije, ponovo pojavila priča o tome da će Smederevo dobiti upravo – rafineriju? Da stvar bude neobičnija, priča se vraća zajedno sa čovekom o kome godinama praktično ne znamo ništa – bivšim predsednikom, Tomislavom Nikolićem. On je , takoreći, iskopao gotovo identičan projekat kakav je već bio planiran pre deset godina, a koji je tada predlagala Demokratska stranka, i koji su građani Smedereva na referendumu ubedljivo odbili. Grad koji već diše na škrge, posle ovoga mogao bi da bude i riba na suvom, sudeći prema onome što zabrinuti tvrde.

„Moje mišljenje je da apsolutno nije realno da se to desi. Ako neko misli da je realno da se izgradi rafinerija nafte u Smederevu, u gradu gde je potpuno zagađenje i gde se gušimo, i gde je zatrovana i voda i vazduh, mislim da to neće tako ići. A posebno ne na netransparentan način na koji oni pokušavaju to da rade“, kaže Nikola Kolja Krstić iz pokreta „Tvrđava“.

Foto: NOVA S

Strahuju li Smederevci od nove ekološke katastrofe? Ili se ipak raduju novim radnim mestima?

„Ispred  nosa da nam naprave rafineriju? Pa da je ne znam kakva tehnologija, vasionska ili šta ja znam – ispod nosa da nam naprave rafineriju? Da je negde dole iza luke, pa da razgovaramo možda. Možda“, „Ima rafinerija svuda u svetu. Ako je budu napravili kako treba onda nema problema. Ali ako bude sa propustima, ako opet bude ekološki terorizam, onda o čemu pričamo – da li hoćemo da trujemo svoju kuću ili nećemo?“, „Mislim da je Smederevo toliko zatrovano da im to ne treba“, „Svuda je zagađenost. Bila rafinerija ili ne. Ali opet radna mesta… Ne znam, stvarno ne mogu to da kažem“, „Van pameti“, “ Znači ipak je važnija ekologija nego radna mesta? – Hvala Bogu. Ma važno je i jedno i drugo. I na zapadu ima rafinerija, ali da se zna gde im je mesto“,  „Mi smo i ovako otrovani, sačuvaj Bože“, rekli su neki od anketiranih građana Smedereva.

Foto: NOVA S

Iza projekta rafinerije, prema onih malo podataka koje javnost ima, stoji jedna kineska kompanija, a sve bi navodno trebalo da košta oko 3 milijarde evra i bude posredovano uz pomoć Nikolićevog Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

„To je najbizarnije što nemamo pojma ni kako se zove kompanija, ni sa kim su pregovarali. Tu se desilo jedno šturo saopštenje Saveta Vlade koji vodi Tomislav Nikolić, u kom su oni rekli da se pojavio investitor sa 3,2 milijarde evra i on hoće da gradi rafineriju, i da je odlučeno da oni u aprilu kreću da rade rafineriju. Vrlo sumnjiva priča, sa svih strana bušna“, napominje Krstić iz Pokreta „Tvrđava“.

Svakako najviše iznenađuje odabir lokacije za izgradnju rafinerije.

Ovo je mesto na kom bi rafinerija trebalo da nikne. Reč je o deponiji na kojoj se odlaže otpad iz smederevske železare. Ona se nalazi tik pored Dunava i na 2-3 kilometra od samog centra grada. A šta o svemu misle čelnici koji grad vode, pokušali smo da saznamo, ali od njih odgovore nismo dobili.

Zanimljivo je i to što nadležno ministarstvo, koje vodi Zorana Mihajlović, tvrdi da o čitavom projektu nije informisano.

Ceo prilog novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar