Kome smeta budna SANU?

Emisije 11. jan. 202120:08
Podeli:
Foto: Nova S

Kosovo nije naše, to treba što pre treba shvatiti stav je predsednika SANU Vladimira Kostića o kojem se danima polemiše. Ta izjava povezivana je i sa vladikom Grigorijem, iako se kako tvrdi Kostić, na njega nije odnosila.

Reporter: Đuro Svilar

Srpska akademija nauka I umetnosti poslednjih decenija je vrlo često označena kao telo koje se pravi mrtvo po pitanju najbitnijih tema koje muče srpsko društvo. Novogodišnje oglašavanje njenog predsednika oživelo je diskusiju. Dovoljno je bilo podsećanje na izjavu kada je Vladimir Kostić postao predsednik SANU-a.

„Tada ste rekli da Srbima treba neko jasno i glasno da kaže da Kosovo de fakto i de jure nije naše i da što pre to neko bude rekao, da će nam svima biti bolje. Zašto mislite da se niko o tome jasnije ne izjašnjava? Izprostog razloga što sam ja putovao pre nekoliko nedelja i prelazio granicu. Tačno su mi pokazivali uglove ulica odakle počinje deo koji više nije zgodan za šetnju ili kretanje“.

„Ne znam kad je profesor Kostić bio na Kosovu, ne znam s kim je bio na Kosovu, ko mu je objašnjavao da ne može u neke ulice ili u neke delove KiM da se ide. Verujte mi, Srbi idu i južno i severno, kao što Albanci id una sever, tako i Srbi idu južno. Tako da taj koji je vodio profesora Kostića očigledno ili je imao zlu nameru ili nije poznavalac prilika na KiM“, kaže Goran Bogdanović nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju.

Onaj ko za sebe smatra da poznaje prilike u našoj južnoj pokrajini je I sin Svetlane Cece Ražnatović, koji je stav o akademiku Kostiću podelio na tviteru.

“P*čko ćorava… Vladimire, uz dužno poštovanje, sisajte k*rac, p***ketino jedna smrdljiva”.

Ne vulgarno, ali kritički oglasila se i Demokratska stranka Srbije.

Umesto da kao pojedinac, akademik, profesor neurologije, polemiše sa stavovima Srpske pravoslavne crkve i osporava ih sugerišući predaju КiM albanskim secesionistima, valjalo bi da radi ono što mu je sama SANU upisala u zadatak: da obezbedi da institucija koju vodi ‘uoči i prepozna prelomne trenutke u tokovima vremena’ i u meri u kojoj može, učestvuje u promeni okolnosti i običaja.

U odbranu kolege Kostića, stao je profesor Cvetković.

„Meni je lično važno da imam iskrenog i hrabrog predsednika SANU, mnogo mi je manje važno da li se slažem sa njegovim mišljenjem. 3:00, 3:52 ja imam stav koji bi glasio, da sam političar, uradio bi na Kosovu samo ono što narodu koji dole živi, a pošto su Srbi sada najugroženiji, prvanstveno na njih mislim, može da obezbedi budućnost. Šta je to, to je stvar političara, ako je to priznanje Kosova, ja bih ga priznanao odmah“, kaže Vladica Cvetković, dopisni član SANU.

„Svi ti kritičari i profesora Kostića i mnogih drugih koji imaju različito viđenje oko KiM nisam nešto video da su se bunili, a koliko dugo pamtim, kad je potpisan Kumanovski sporazum i kad je potpisan posebno Briselski sporazum, kada je KiM defakto predate na upravljanje tzv. državi Kosovo“, kaže Goran Bogdanović.

Podsećanja radi, akteri vlasti 1999. kada je potpisan sporazum u Kumanovu i partije na vlasti koje su 2013. godine potpisivale Briselski sporazum, bile su iste.

Komentari

Vaš komentar