Ko može da bude novi Vučić na čelu SNS-a?

Emisije 20. jan. 202223:15
Podeli:
Foto: Nova.rs/video

Aleksandar Vučić ponovo najavljuje odlazak sa čela naprednjaka. Kako to često biva oko Nove godine ili uoči dolazećih izbora, predsednik svoje biračko telo upozori da je vreme za njegovo povlačenje došlo. Onda se stranačke kolege upiru da ga u tome spreče, pa on na kraju pristane. Hoće li išta biti drugačije ovoga puta?

Reporter: Marko Novičić

Aleksandar Vučić više nije predsednik Srpske napredne stranke! Zvuči pomalo nerealno, zar ne? Ipak, takvu mogućnost Vučić je nagovestio nebrojeno mnogo puta.

“ Početak 2019. kada planiram da izaberem naslednika..“, govorio je predsednik SNS Aleksandar Vučić još 10.7.2017.

"Predsednik sam i SNS još neko vreme. Verujem da je to maksimalno još godinu dana...", rekao je Vučić 19.2.2018.

"U svakom slučaju što se tiče stranke biće kao što sam govorio - promena", rekao je Vučić 11.10.2019.

Ovoga puta, navodno nezadovoljan rezultatima referenduma, kaže da će svakako neko pametniji preuzeti stranku od maja, juna meseca.

"Mislim da smo sada bliži nego ikada da se ta najava ispuni, to će naravno odlučiti sama stranka, Vučić će definitivno i nakon odlaska sa čela SNS biti neko ko ključno odlučuje u stranci, tako da će to više biti politički ribrending, nego neki salto mortale za SNS i promena političkog kursa", smatra politikolog Nikola Parun.

Tu je i pitanje - ko uopšte sme da bude pametniji od predsednika?

"Ako se ne desi da ga iko zameni, znaćemo da nema nikog pametnijeg u stranci. Sa druge strane, u toj partiji mislim da niko ne može i da kaže  - evo, ja mislim da mogu da vodim stranku umesto vas, nego prosto on mora da odredi ko je pametniji od njega", navodi Nenad Milosavljević iz NJUZ.NET-a.

Koga bi onda Vučić mogao da odredi?

"Ja tipujem na Kebaru ili Languru. Oni su mi favoriti, njih bih voleo da vidim, ne znam da li bi bili pametniji, ali mislim da bi ta stranka dosta drugačije izgledala nego danas. A Nevena Đurić? - Može i ona mada mi je malo previše agresivna, ne znam koliko je to dobro, možda i jeste, mada mislim da ona pre treba da zameni Vladanku Malović na tviteru", dodaje Nenad Milosavljević (NJUZ.NET).

Naravno, ne treba zaboraviti da je Vučić na kartu povlačenja sa čela stranke igrao uglavnom kada je trebalo razmrdati biračko telo.

"Pritom, pričamo o momentu 2-3 meseca pred izbore, dakle sada je vreme da se ta stranka podigne i da se razbude njeni članovi. Vidimo na slučaju referenduma da je bila vrlo mlaka kampanja i njega i funkcionera SNS za DA, i da borbena gotovost nije na najvišem mogućem nivou, a trebaće mu za april", ističe politikolog Nikola Parun.

Promene će možda stići sa prolećem. Tada ćemo znati koju je od dve predsedničke funkcije Vučić zadržao.

Pogledajte prilog iz emisije "Među nama":

Komentari

Vaš komentar