Kako su izgledale metode seksualnog zlostavljanja u Petnici

Emisije 24. jun. 202108:30 > 14:00
Podeli:
Foto: Printscreen NOVA S

"Priča iz Petnice pokazuje uvek postoji jedna osoba koja generacijama sprovodi seksualno nasilje i da su žrtve izolovane. Čak i kad znaju šta im se dešava, one obično podršku traže među vršnjacima i prave neke svoje sisteme. Jedan od njihovih predavača, koji je ujedno bio urednik naučnog časopisa je iskoristio svoju poziciju tako što je vrlo smišljeno i sistematski prikazivao sebe važnijim nego što jeste. On je govorio devojčicama da objavljivanje članka u časopisu zavisi od njih i uvlačio ih u jedan sistem zloupotrebe kako bi prihvatile da budu fotografisane. Tu je bilo i obnaženih fotografija", rekla je u emisiji "Probudi se" Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

U novom broju, nedeljnik „Vreme“ donosi ispovesti pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. iskusile sekusalno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica. Reč je o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće.

Pročitajte još...

Metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnji… U dva slučaja, došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju.

Prema saznanjima „Vremena“, žrtava koje su se nekome poverile ima više od 20, dok stvarni broj nije poznat.
Neke od sagovornica „Vremena“ godinama unazad pokušavale su da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji.

Gošća emisije „Probudi se“, Tanja Ignjatović, smatra da je priča glumice Milene Radulović, s početka godine, koja je govorila o seksualnom nasilju koje je trpela od učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, pokrenula lavinu koja ne može da se zaustavi.

“Nesrećna okolnost je što su ta deca bila jako srećna što idu Petnicu i bila su ranjivija zbog toga što je ta institucija, odnosno ljudi koji su tamo radili, za njih bili ogromni autoritet. One su im delegirale ogromno poverenje i zato ih je bilo lakše zloupotrebiti. Uvek se pokaže da postoji jedna osoba koja to radi generacijama, da su žrtve izolovane. Čak i kad znaju šta im se dešava, one obično podršku traže među vršnjacima i prave neke svoje sisteme” objašnjava ona i dodaje da je jasno da su neke devojke, kad su prepoznale zloupotrebu,

“Zloupotreba se ogledala u tome što je jedan od njihovih predavača, koji je ujedno bio petnički urednik, iskoristio svoju poziciju. On je vrlo sistematski i smišljeno prikazivao sebe važnijim nego što jeste, da objavljivanje članka u naučnom časopisu zavisi od njih i uvlačio ih u jedan sistem manipulacije, zlopupotrebe i jednog iscrpljivanja da prihvate da budu fotografisane. On se amaterski bavio fotografijama, te se devojke videle fotografije koje je on pravio ranije, one jesu imale određeni umetnički kvalitet, međutim tu je bilo i obnaženih fotografija”, kaže ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar