Politički pritisci na građane ne dešavaju se samo u oči izbora uku u oči ili tokom protesta već gotovo svakodnevno. Organizacija CRTA je samo pred prošle izbore razgovarala sa 70 osoba koje su na ovaj ili onaj način trpele pritiske i ucene da se povinuju volji vladajuće stranke. A pred najavljen miting Srpske napredne stranke javili su im se i novi svedoci.

Pritisci najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva. „Zadaci“ obično dolaze direktno od najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodilaca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca koji zauzimaju više pozicije ili obavljaju neke od javnih ili stranačkih funkcija.

Oni koji se tome protive neretko ostaju i bez posla. O svemu tome ovog jutra razgovarali smo u studiju sa Rašom Nedeljkovim, programski direktor CRTE, a javili su nam se i oni koji su na svojoj koži osetili kako izgleda kad „politički talasaš“ – iz Kragujevca nam se javio Zoran Pavlović, bivši radnik JKP „Šumadija“, a iz Niša Rade Rašović, koji je dobio otkaz, ali i sudskom odlukom vraćen na posao u JKP „Gorica“.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO Ucene, pretnje, “usluge”: Kako stranke na vlasti zalaze duboko u privatne živote građana