Pregled dana
Foto:Newsmax Adria

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji bio je jutros kod predsednika. Teme, kako piše u saopštenju, ključni prioriteti u vezi sa vladavinom prava i demokratijom. Kako se to već obično naglašava a da se ne kaže ništa, isticana je važnost evropskog puta i da je sve bilo konstruktivno i korisno. Onaj ko piše sigurno ima šablon u kojem samo menja datume. Konstatovan je poseban prioritet reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i slobode medija... i dijalog je mnogo važan, slažu se. I zato smo pohrlili u Krnješevce gde je Fabrici stigao sa Andrićevog venca da pitamo... o jazu između poruka iz Brisela i realnosti koje, vidimo iz saopštenja, odiše optimizmom. Ali ambasador Evrope je ponovo izbegao razgovor sa medijima. Jasmina Dobrilović o ćutanju koje nije zlato.

„Dobar dan, hvala, izvinite što ste malo čekali, hvala što ste se odazvali ovom pozivu da medijski zabeležimo ovaj događaj“, rečeno je na početku.

I zaista su došli novinari iz više medija. Čak u Krnješevce, mesto u opštini Stara Pazova. Čekali su u hangaru konferenciju za novinare koja je kasnila desetak minuta.

„Izvinite što ste čekali, ali bio sam na sastanku sa predsednikom u Beogradu…svakako mi je drago što sam danas sa svima vama ovde i sa državnim sekretarom Radoviće, gospođom Kostadinovom i vama predstavnicima medija“, rekao je šef Delegacije EU Sem Fabrici.

Ređali su se govornici ispred mikrofona duže od trideset minuta kako bi objasnili da kreće raspodela laptopova i tableta za osnovne škole iz projekta „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“.

„Vaša ekselencijo gospodine Fabrici, vaša ekselencijo gospođo Kostadinova, cenjene koleginice i direktorko škole gospođo Erdogac, cenjene dame i gospodo, poštovani mediji“, rekao je na početku državni sekretar Ministarstva prosvete Ivica Radović.

Koliko smo poštovani znamo od ranije a danas nije došao, iako je prvobitno bio najavljen, ministar prosvete Branko Ružić. Novinari su pedeset minuta pre početka događaja dobili izmenjenu najavu u kojoj stoji da će državni sekretar Ivica Radović biti prisutan . Bez objašnjenja zašto je resorni ministar sprečen da dođe da ga pitamo, na primer, šta znači projekat kroz koji će biti pružena podrška za osnivanje digitalnih biblioteka i klubova za učenike, kao i stručno usavršavanje nastavnika. Čuli smo da je ceo projekat vredan oko dva miliona evra i da će 30 škola dobiti 2.200 uređaja. Kad su nam pročitali svoje pripremljene govore, pomenuti poštovani mediji nisu dobili mogućnost da postavljaju pitanja.

„… Ne, hvala vam na razumevanju“, rekli su organizatori.

„Nema razumevanja, ne postoji objektivan razlog da nas zovete na konferenciju ovde i da nam ne dozvolite da postavimo jedno jedino pitanje“, rekla je novinarka Newsmax Adria.

A hteli smo da postavimo pitanja šefu delegacije EU Semu Fabriciju – vidi li u srpskom društvu nekakav drugi jaz osim digitalnog? Čini li Srbija nešto po pitanju prevazilaženja disbalansa u odnosima sa Evropskom unijom? Da li smo ostali u procepu na evropskom putu imajući u vidu da smo u potpunoj blokadi po pitanju otvaranja poglavlja? I da nam kaže šta on misli o najnovijem izveštaju Evropskog parlamenta koji su, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića pisali stručnjaci. Da nam kaže visoki predstavnik Evropske unije u Srbiji kako gleda na Vučićevu retoriku i po tom pitanju? Ništa od ovoga nismo pitali jer nam nije omogućeno, Fabriciju se žurilo a možda su godine provedene u Srbiji učinile svoje, te je poprimio sindrom vlasti, da izbegava novinarska pitanja.

Pogledajte prilog iz emisije „Pregled dana“ Newsmax Adria:

Komentari

Svi komentari (0)