Javna tajna: Korona žurke i klubovi

Emisije 15. feb. 202119:41
Podeli:
Foto:Nova S

Vikend za nama protekao je u znaku akcija komunalne policije i rasterivanju stotina gostiju iz klubova i restorana. MUP je uhapsio tri osobe, sumnja se da su oni kao odgovorna lica, učestvovali u organizaciji okupljanja oko 1.000 osoba u klubu "Musk Machine" na opštini Palilula. Još jedna kovid žurka je otkrivena na Novom Beogradu i tom prilikom je bilo i napada na policiju.

Javna tajna do juče bila je da pojedini klubovi rade. Sada je to svima jasno.

„Da, da, istina je. Još je bilo na TV-u da su pre neki dan pronašli 700 ljudi u nekom klubu“, „Ništa ne znam, nisam čula“, „Niti moji prijatelji, niti sam ja posećivala, ali to je nešto o čemu se priča da postoji“, „Čula sam na televiziji, a i videla sam ulazak u neki restoran iza zavese, ali neću da otkrivam“, „Ja ne znam, nisam upućena. A ti? Ja mislim da postoje, ali nisam sigurna gde se nalaze“, “ Znamo da se organizuju. Isto to, vidi se da se organizuje i vidimo kad prolazimo ulicom da se organizuju žurke. Nije tajna“, neki su od odgovora anketiranih građana.

U subotu uveče komunalni milicajci su ispraznili i zatvorili klub na Tašmajdanu u kojem je bilo više od 700 osoba. Juče je zatvorena kafana sa oko 400 zvanica.

„Mi smo i dalje u ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji u kojoj je neophdno poštovati mere. Zakon koji zabranjuje okupljanja u zatvorenom i otvorenom mora da važi za sve ljude. Ne može da se primenjuje selektivno, da za neke važi, a neke ne važi“, kaže Milena Vasić iz JUKOM-a.

Milena Vasić Foto:Nova S

Za praznike veliki broj građana uputio se ka turističkim centrima. Jedna od najvećih kolona krenula je ka Kopaoniku.

„Slobodno mogu da kažem da sam zatekla i gužve i glasnu muziku i bilo je onih koji su poštovali, ali i onih koji nisu i evo šta kažu neki od posetilaca“, kaže novinarka jutarnjeg programa „Probudi se“ Teodora Vasiljević.

Iz Jukoma podsećaju da je došlo do konkurencije dva zakona – Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji kršenje mere propisuje kao prekršaj i Krivični zakonik koji propisuje krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

„Sada je pitanje u kojim situacijama će se primenjivati prekršaj, u kojima krivično delo. Možda će veliki broj prekršaja i hapšenja koji su se desili tokom vikenda zapravo uspostaviti sudsku praksu i tada ćemo znati kada će se to delo tretirati kao prekršaj, a kada kao krivično delo. U suštini, zaprećena kazna je od 50 do 150 hiljada dinara – ista kazna kao što je bila za kršenje policijskog časa“, objašnjava Milena Vasić iz JUKOM-a.

Gradski krizni štab zasedao je jutros. Načelnik komunalne milicije Ivan Divac istakao je da će se nastaviti sa pojačanim kontrolama, te da postoji mogućnost da će svi objekti biti zatvoreni ukoliko pojedinci ne budu poštovali epidemiološke mere.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Nemanje Vidića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar